Ukrán válság és lehetséges kiutak

2014. május 05. 15:04

A Nyugatnak viszont be kellene fejeznie azt a politikát, amellyel az egyik oldalt jónak, a másikat rossznak tartja. Az ukrán válság kialakulásáért nem Putyin és nem is a Nyugat a felelős, hanem az ukrán gazdasági és politikai elit.

2014. május 05. 15:04
Heim Péter

„A politikai feszültségeknek elsősorban gazdasági alapja van, hiszen az úgynevezett »gazdag« Kelet tartja el a »szegény« Nyugatot. Az óriási orosz és ukrán életszínvonalbeli különbségek törvényszerűen erősítik a szeparatista erőket, hiszen melyik ukrajnai orosz ne akarna a lényegesen gazdagabb Oroszországhoz csatlakozni? Főleg annak ígéretével, hogy csatlakozás esetén a közalkalmazotti fizetések és a nyugdíjak – a krímihez hasonlóan – szinte azonnal az átlagos orosz szintre fognak ugrani. Ugyanakkor Oroszország nem feltétlenül érdekelt nagy területeknek az Orosz Föderációhoz történő csatolásában, hiszen a kicsi Krímmel szemben ez akár meg is boríthatja az amúgy sem stabil lábakon álló orosz költségvetést. Feltételezhetően Vlagyimir Putyin sokkal inkább föderális Ukrajnát szeretne látni; nem utolsósorban azért, mert Oroszország számára annak jóval kisebbek lennének a társadalmi és gazdasági költségei. A Nyugatnak viszont be kellene fejeznie azt a politikát, amellyel az egyik oldalt jónak, a másikat rossznak tartja. Az ukrán válság kialakulásáért nem Putyin és nem is a Nyugat a felelős, hanem az ukrán gazdasági és politikai elit, amely az elmúlt két évtized folyamán lényegében lerabolta és tönkretette az országot. Az oligarchák (Ahmetov, Timosenko, Firtas és a többiek) együttesen felelnek a helyzetért.


Az ukrán csőd csak abban az esetben kerülhető el, ha a Nyugat és Oroszország Ukrajna és a saját érdekében értelmes kompromisszumokat köt és segít átalakítani az ukrán társadalom és a gazdaság torz szerkezetét. Az oroszok olcsóbb gázzal, a Nyugat pénzzel tud segíteni, de mindezeket valamiért cserében kell adni. Az ukránoknak súlyos társadalmi és gazdasági áldozatokat kell vállalniuk, ha tényleg élhetőbb és perspektivikusabb államban szeretnének élni.”

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. május 06. 04:17
Túl sok fakanál van a fazékban. Ráadásul nemcsak gazdasági, hatalmi érdekek ütköznek, hanem a megfoghatatlan szláv lélek, és a rengeteg, évtizedeke alatt felhalmozódott sérelem is. Márpedig a sérelmi politizálás kiszámíthatatlan és a felszított érzelmek nehezen csillapíthatóak és mindig csak ideiglenesen.Könnyen lehet ebből egy Koszovó 02.
betamás89
2014. május 05. 22:37
A lehetséges kiutat a szabad népszavazások jelentenék, beleértve a krimi népszavazás megismétlését. Pontosabban legyen elegendő idő kampányra a népszavazás kiirása és megtartása között és egyáltalán legyen szabad kampány. Azaz mind a két fél mondhassa el szabadon a véleményét és érveit. Ne legyen korlátozva a személyek szabad mozgása, ne legyenek betiltva médiacsatornák. A szavazó pedig szabadon, az érvek ütköztetése nyomán alakithassa ki a véleményét. Ugyanakkor szükséges lenne a népszavazást a vitatott területeken rajonokra lebontani. Azaz, mindegyik rajon lakossága dönthessen külön a terület státusáról. Ezen felül, figyelembe véve a budapesti 1994-es Memorandumot, amennyiben bizonyos területek Oroszországhoz kerülnek a népszavazások nyomán, Oroszország legyen köteles megtériteni Ukrajnának a nukleáris arzenál visszaállitásához szükséges költségeket, illetve, adott esetben fizessen Ukrajnának megfelelő kárpótlást. Továbba, amennyiben a megismételt népszavazáson Szevasztopol ismét Oroszország mellett dönt, Oroszország fizessen a korábbi bérleti dijjal megegyező kárpótlást.
kálmi
2014. május 05. 20:37
Hol van Klicskó? Főszereplő volt az első felvonásban. Most hová tűnt?
Tündér_Lala
2014. május 05. 20:05
Kompromisszum, amelyre kevés esély látszik, mind a belső mind a külső "játékosok" miatt. Ukrajna tagja lehetne az eurázsiai kereskedelmi közösségnek és egyben tásrult tagja lehetne az EU-nak. Ennek előnyeivel összeszedhetné magát ez a végtelenül szegény ország, nem kizárólagosan de nyerne Oroszország és az EU is. Nem utolsósorban kitünő próba projekt lehetne az EU és az oroszok szorosabb együttműködésére. Aki nem nyerne az az USA (egy NATO tagot az oroszok nyugtalanítására, nem is beszélve az EU-orosz együttműködésről, amelyet nagyon nem szeretnének, egyáltalán nem biztos, hogy nem pont ennek megakadályozása visszafejlesztése a céljuk.) és az oligarhák, akiket bizony meg kellene fékezni (különben minden nyereséget és előnyt lenyúlnának, a lehetőségekkel visszaélnének). Nos pontosan ezért nem fog megtörténni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!