Elismerte vereségét a kormánypárt Indiában

2014. május 16. 09:24

Még nem fejezték be a másfél hónapig tartó választás 550 millió szavazatának számlálását, de a tíz éve kormányzó Indian National Congress szóvivője elismerte a párt vereségét – írja a CNN. Bukdácsoló gazdaság, korrupciós ügyek és az infláció vezettek az ellenzéki Narandra Modi és a Bharatiya Janata párt győzelméhez.

2014. május 16. 09:24

Még tart az 550 millió szavazat számlálása Indiában, de minden valószínűség szerint a tíz éve kormányzó Manmohan Singh miniszterelnök és az Indian National Congress (Indiai Nemzeti Kongresszus) elveszítette a választást – írja a CNN és a New York Times. Az új miniszterelnök a győztes hindu nacionalista Bharatiya Janata párt (Indiai Néppárt) jelöltje, Narendra Modi lehet. A jelenlegi állás szerint a párt szinte páratlan felhatalmazást szerezhet az indiai parlamentben.

Alázattal elfogadjuk az indiai emberek kívánságát” – mondta az INC szóvivője, Randeep Surjewala. Az Indiát évtizedekig vezető párt népszerűsége a bukdácsoló gazdaság, az infláció és korrupciós ügyek miatt csappant meg. A győztes Narendra Modi korábban Gujarat szövetségi államot vezette tizenhárom évig. A másfél hónapig tartó indiai választáson a 814 millió jogosult 66,4%-a, azaz 550 millió választó vett részt. A részvételi arány új rekord India történelmében.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemjoe
2014. május 16. 10:40
Mellesleg Indiában nem ritkán előfordult, hogy az ígérgető politikusokat az átvert választók rendesen elnáspángolták.... meg is érdemelték a verést. Magyarországon is van néhány(?) politikus, aki minimum egy kiadós verést és teljes vagyonelkobzást érdemel(ne).
S0ma
2014. május 16. 10:33
Nehogy legyen már egy állam a Földön, ahol egyenletes kormányzás legyen, amit adott esetben felelősségre is lehet vonni! Váltani kell, mert a globálunió ezt követeli.
popzene
2014. május 16. 10:25
A szégyenletesen alacsony - 5%-os - növekedésért jól kipicsázta a nép a Kongresszust, és megérdemelten lehet miniszterelnök a tömeggyilkos Modi. Kiváló.
nemjoe
2014. május 16. 10:03
Ez is egy jó példája annak, hogy valami - jelen esetben az államigazgatás, - ami nagy, nem feltétlenül szolgálja a méretével egyenes arányban jól a célt, amire létrehozták. A történelem már számtalanszor beigazolta, hogy a jól körülhatárolható, felelős, szűk, szigorúan hierarchikus vezetői réteg - leghatékonyabban a királyság - tud hosszú távon jól kormányozni egy nemzetet. A szomorúság az egészben az, hogy ez történik ma is minden sikeres és nem sikeres nemzet(állam) esetében, csak máshogy nevezik nevezik, és demokráciának van álcázva. Így senki nem kérhető számon semmiért, mert a politikai felelősség - ami egyenlő a felelősségrevonás lehetetlenségével - minden szart "jótékonyan" eltakar....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!