Ukrán válság: Donyeckben kikiáltották a „független köztársaságot”

2014. április 07. 13:45

Kikiáltották a „független köztársaságot” a kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét még vasárnap elfoglaló, oroszbarát szakadárok. Még egy új zászlót is kitettek. Harkivban eközben megállapodtak az oroszbarát tüntetők és a rendőrök, a Krímben pedig egy orosz katona megölt egy ukrán őrnagyot.

2014. április 07. 13:45

A kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok hétfőn kikiáltották a „független donyecki köztársaságot”. A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett „népi tanács” hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság” csatlakozik Oroszországhoz. A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik a döntéseket kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták. 

  
Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról. A megyei tanács képviselői azonban hétfőn nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadár tüntetők önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját döntéshozó testületüket, a „népi tanácsot”. A hivatal erkélyére kifüggesztették a „donyecki köztársaság zászlaját”. Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, hogy ha támadás éri őket, készek felgyújtani azokat.
 
Eközben oroszbarát tüntetők megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét, a térség egy másik városában, Luhanszkban pedig az SZBU épületét elfoglaló tiltakozók megszerezték az ott tárolt fegyvereket.
 
A szintén Kelet-Ukrajnában lévő Harkivban a rendőrök és az oroszbarát demonstrálók megállapodtak, és utóbbiak önként kivonultak az előző nap elfoglalt megyei adminisztráció épületéből. A belügyminisztérium megyei részlegének sajtóosztálya szerint a rendvédelmieknek sikerült meggyőzniük a tüntetőket arról, hogy véleményüknek kizárólag a törvény biztosította keretek között, a közrend megsértése nélkül adjanak hangot.
 
A Moszkva által annektált Krím-félsziget Novofedorivka településén egy orosz katona két lövéssel megölt egy ukrán őrnagyot, aki esküjéhez hűen nem állt át az orosz hadsereghez. Az ukrán katona a tiszti szálláson készülődött a félsziget elhagyására. A vele egy szobában lévő ukrán századost súlyosan összeverték, és az orosz csapatok egy ismeretlen állomáshelyére vitték. A lelőtt őrnagy holttestét is magukkal vitték az orosz katonák – közölte a Facebookon Dmitro Timcsuk, az ukrán katonapolitikai kutatási központ vezetője.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rommy
2014. április 07. 19:52
kegyetlenül megalázták a jobboldali szektorosokat Harkovban http://cink.hu/kegyetlenul-megalaztak-a-jobboldali-szektorosokat-harko-1559921091 kemény!esetleg vki még nem látta
Akitlosz
2014. április 07. 16:30
Helyes helyes! Az illegitim puccsista ukrán hatalommal szembeni minden fellépés jogos. Kárpátalján is ezt kellene tenni.
KannibálTatárÚr
2014. április 07. 15:16
Az oroszok majd bevetik a gázfegyvert. Nem modern, de nagyon hatásos. Ukrajnának már kétszer megemelték az árát. Összesen 500 dollár 1000 m3. Az ukránok vámot rótak ki a gázra. Erre az oroszok a vámot is bekalkulálták a gázárba.
basatu
2014. április 07. 14:28
Folytatódik Ukrajna szétesése,nesze neked bunkó nyugat!Kellett nektek az ukrán csürhét lefizetni és jó becsapni? Látszik hogy Putyinra vár a feladat megoldani az ukrán kérdést,nektek nem sok örömetek lesz benne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!