Erőszakkal szedték le az ukrán zászlót a krími tatár „parlamentről”

2014. április 21. 14:18

Símaszkot viselő ismeretlenek behatoltak a krími tatárok képviseleti szerve, a medzslisz szimferopoli épületébe hétfőn. A behatolók eltávolították a kifüggesztett ukrán zászlót és a helyébe a krími zászlót függesztették ki. Közben az épületben tartózkodókkal szemben fizikai erőszakot alkalmaztak, aminek következtében három nő megsérült.

2014. április 21. 14:18

Riza Sevkijev, a Krím alapítvány vezérigazgatója, a medzslisz tagja közölte az ukrán médiával, hogy símaszkot viselő ismeretlenek behatoltak a krími tatárok képviseleti szerve, a medzslisz épületébe és eltávolították a kifüggesztett ukrán zászlót. A helyébe krími zászlót tűztek ki. Közben az épületben tartózkodókkal szemben fizikai erőszakot alkalmaztak, aminek következtében három nő megsérült.

Az ismeretlenek semmiféle hivatalos dokumentummal nem igazolták, hogy joguk lenne lecserélni a zászlót. Később a medzslisz tagjai levették a krími zászlót, és a helyébe a krími tatárok nemzeti lobogóját tűzték ki. Az incidens miatt kihívták a rendőröket, akik viszont órákkal később sem érkeztek ki az épülethez.

Két nappal korábban viszont a rendőrség munkatársai ott jártak, mert bejelentéseket kaptak az épületen elhelyezett ukrán zászló miatt. Sevkijev akkor közölte velük, hogy ukrán állampolgár, az épület közalapítványi tulajdonban van, tehát nem állami intézmény, így sem az ukrán, sem az orosz jogszabályokat nem sértették meg. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a független Ukrajna 23 éve alatt rendszeresen függesztettek ki orosz zászlókat, ami nem zavarta a hatóságokat, most viszont az ukrán lobogó miatt azonnal megjelennek.

A rendőrök figyelmeztették, hogy az ukrán zászló provokációkra, az épület elleni támadásra adhat okot. Erre válaszul az alapítvány vezetője közölte, hogy a hatóságok dolga megakadályozni azokat, és megbüntetni az elkövetőket.

Hétfőn egyébként Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy rendeletben rehabilitálta a krími tatárokat és mindazokat a népeket, amelyeket elnyomás sújtott a sztálini önkény idején – írja a Magyar Nemzet. A teljes tatár kisebbséget a tatárok vezetőinek a hitleri Németországgal való összejátszása miatt kiáltották ki kollektíve bűnösnek és 1944-ben deportálták őket a Krím-félszigetről.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2014. április 21. 19:08
Aki ezt a hírt lajkolja, az vegye már ki a fejét egy pilanatra az orosz medve seggéből és gondoljon bele milyen is egy őshonos kisebbség elleni többségi agresszió pld a Délvidéken.
Kárpáti Zoltán
2014. április 21. 18:39
A tatárok szűrjék ki maguk közül a provokatőröket, akik ellentétet akarnak szítani, és azzal az orosz vezetés irántuk való készségét és jóindulatát kockára tenni, és azzal a nemzetiségi jogaik kiterjesztését és az autonómiatörekvéseiket veszélyeztetni. Moszkva kész olyan kegyet gyakorolni, ami a krími tatárok számára történelmi fordulatot jelenthet és elhozhatja számukra azt a szintű jólétet és önrendelkezést, amivel eddig sohasem rendelkeztek. A provokatőrök pedig ezt próbálják aláásni, hogy a saját céljaikra használhassák fel a krími tatárokat. Zárjanak össze és ne engedjék meg, hogy ellentétet szítsanak!
gxcapril
2014. április 21. 16:59
Erdekes, a Krimi Parlament elso dontese volt, hogy Krimben hivatalos nyelve tettek az Ukrant, az Oroszt es a Tatart. Erre a tatarok kiteszik az Ukran zaszlot. Nekem inkabb provokacionak tunik. Ha valami meg nem tetszik, ell lehet koltozni Ukrajnaba ha ott annyira jol ereznek magukat. Ezek ugy bohockodnak hogy ujsaghirbe kerulhessenek mint itt az MSZP - LMP - E14 - PM banda.
magnamater
2014. április 21. 16:28
Cárok alatt, szovjet alatt kik együtt éltek, most egymásnak estek - esztelenek európai egyesült államokat szeretnének - minek összerakni azokat, kik szét fogják egymást szedni - Trianont a Habsburgoknak kell megköszönni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!