Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Új járási vezetők ellen tüntettek Ungváron

2014. március 20. 15:22

Frissen kinevezett járási vezetők ellen tüntettek Ungváron, mivel a tüntetők szerint az új tisztviselőknek nem tiszta a múltja. Luncsenko kormányzó arra kérte a tüntetés résztvevőit, hogy saját járásaikban egyeztessenek a közvéleménnyel. A tiltakozással egy időben a Jobboldali Szektor tagjai a helyettes megyei ügyész ellen tiltakoztak.

2014. március 20. 15:22

Több mint százan tüntettek a kárpátaljai járások új vezetőinek kinevezése ellen csütörtökön Ungváron, azzal vádolva Valerij Luncsenko kormányzót, hogy nem makulátlan hivatali múlttal rendelkező vezetőket akar kinevezni az ukrajnai megye 13 járásának az élére.

A munkácsi mukachevo.net hírportál beszámolója szerint a különböző járásokból érkezett tiltakozók a megyei kormányzati épület előtti téren gyülekeztek, ahol megjelentek a Kárpátalja megyei átvilágító bizottság tagjai is, akiket a tüntetők hangos nemtetszéssel fogadtak, azt vetve a szemükre, hogy nem működnek kellő körültekintéssel az új személyi kinevezések vizsgálatát illetően.

A tüntetők követelésének eleget téve megjelent a tömeg előtt Luncsenko kormányzó, aki a kedélyek csillapítása végett közölte, hogy eddig csak öt járási vezető kinevezését hagyta jóvá. Arra kérte az emberek, hogy térjenek haza és a saját járásaikban egyeztessenek a közvéleménnyel arról, kiket szeretnének vezetőikként látni. Megígérte, hogy minden pénteken fogadónapot tart azok számára, akik panasszal fordulnak hozzá, s javasolta a tüntetőknek, havonta egyszer tartsanak népgyűlést a közügyek megvitatása céljából.

Ugyanazon a helyen egy másik tiltakozó megmozdulást is tartottak, amelynek résztvevői a megyei ügyész helyettesének lemondását követelték. A kárpátaljai Jobboldali Szektor (PSZ) tagjai a tiltakozók elé vezették Ivan Kajlo helyettes megyei ügyészt, korábbi huszti járási ügyészt, és felszólították, hogy ott helyben írja meg a felmondó levelét, mert korrupciós múltja miatt nincs erkölcsi joga vezető tisztség betöltésére sem az igazságszolgáltatásban, sem az államigazgatásban. Ezt alátámasztandó Husztról és Nagyszőlősről érkezett vállalkozók szólaltak fel, akik elmondták, hogy Kajlo kenőpénzt szedett tőlük, és aki nem volt hajlandó fizetni, azt nem engedte tovább működni.

A helyettes megyei ügyész elleni másik vád, hogy közreműködött annak a magas beosztású huszti vezetőnek az igazságszolgáltatás előli elrejtőzésében, aki tavaly részegen két halálos áldozatot követelő, Kárpátalján nagy visszhangot kiváltó közlekedési balesetet okozott. Egyébként ennek az ügynek a kapcsán mondatta le a PSZ az utcán néhány hete Vaszil Turdaj megyei rendőrparancsnokot.

A Kajlo lemondását követelő megmozduláson felszólalt Olekszandr Szacsko, a kárpátaljai PSZ vezetője, aki azt mondta, a PSZ úgy látja, fel kellett volna égetni egynémely közigazgatási hivatali épületet, mert az új hatalom semmin nem akar változtatni. Hozzátette, az ügyészség szörnyű módon viselkedik az emberekkel, és eljárást akar indítani a PSZ ellen is önkényeskedés címén. Kilátásba helyezte, hogy ha Kajlo, akivel szemben szerinte rengeteg kifogás merült fel, nem mond le önként, akkor a PSZ a maga módján intézi el az ügyet.

Végül a tüntetők előtt megjelent Oleh Szidorcsuk megyei ügyész, aki megígérte, kivizsgáltatja Ukrajna főügyészségének közreműködésével a Kajlóval szemben megfogalmazott vádakat, és azonnal felfüggeszti hivatalából a helyettesét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!