Putyin polgárháborúra játszik

2014. március 01. 09:44

Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin volt tanácsadója szerint Moszkva provokatív lépései azt mutatják, hogy az orosz elnök teljes körű polgárháborút szeretne Ukrajnában. Az ideiglenes ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov is agresszióval és provokációval vádolja Oroszországot.

2014. március 01. 09:44

Volt tanácsadója, Andrej Illarionov szerint Vlagyimir Putyin jelen pillanatban mindent megtesz azért, hogy Ukrajnában teljes körű polgárháború törjön ki. Illarionov erről a blogjában szerint. Szerinte „Putyin közelmúltbeli számtalan provokatív lépésének – azoknak, amelyeket már végrehajtottak, amelyeket most hajtanak végre, és amelyeket a közeljövőben terveznek tenni – az a fő céljuk, hogy polgárháború kezdődjön Ukrajnában”.

Illarionov azt írta, hogy e provokációk közül sok szándékosan és demonstratív módon megsérti az ukrán államiságot, nemzeti jelképeket és nemzeti tudatot. A háttérben az a számítás húzódik, hogy elkerülhetetlen lesz a reakció. A cél az, hogy provokálják az új ukrán hatalmat és arra késztessék, hogy válaszoljon, reagáljon, erőt alkalmazzon, tüzet nyisson, „lehetőleg úgy, hogy áldozatok legyenek”, mert a volt tanácsadó szerint Putyinnak „hullákra van szüksége, minél többre, minél több, annál jobb”. Hangsúlyozta, minél nagyobb a visszhangja egyik vagy másik társadalmi csoporthoz tartozó emberek halálának, annál hatékonyabb lesz a propaganda. A volt orosz elnöki tanácsadó úgy látja, Moszkva mindent elkövet azért, hogy elindítsák azt a mechanizmust, amelynek nyomán „nem egyszerűen polgárháború, hanem teljes körű polgárháború robban ki” Ukrajnában.

Nem csak a volt tanácsadó szerint provokál Putyin. Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke nyílt agresszióval vádolta meg Oroszországot péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőző helyzetnek megfelelő forgatókönyv szerint jár el. Turcsinov felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a provokációkat a Krímben, vonja vissza az orosz csapatokat a Krím félszigetről és kizárólag az aláírt megállapodások alapján cselekedjen.

„Oroszország katonaságot küldött a Krímbe (...) katonai konfliktust provokálnak ki (...) olyan forgatókönyvön dolgoznak, amely azonos az abháziaival, amikor konfliktust robbantottak ki, és elkezdték bekebelezni a területet” - mondta Turcsinov az ukrán nemzethez intézett üzenetében. Turcsinov emlékeztetett arra, hogy a budapesti memorandum értelmében Oroszország az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt garantálja Ukrajna területi egységét és sérthetetlenségét. Azt is elmondta, hogy kérésére pénteken összeült a Biztonsági Tanács. 

„Ukrajna megvédi függetlenségét, és minden annektálási, betörési kísérlet nagyon komoly következményekkel fog járni” – hangoztatta Turcsinov, aki szerint a Krím félszigeten hamarosan normalizálódnia kell a helyzetnek. Az ideiglenes ukrán elnök újonnan kinevezett krími megbízottja péntek este kijelentette, hogy orosz katonai invázió folyik a Krím félszigeten. „Orosz invázió szemtanúi vagyunk... a légteret lezárták, mert nagy számban szállnak le orosz repülőgépek és helikopterek” – jelentette ki Szerhij Kunyicin. A politikus becslése szerint közel kétezer orosz katonát dobtak át légi úton az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol melletti katonai repülőtérre.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2014. március 01. 14:38
Felébredtek az "ukránok": " Oroszország nem tárgyal Ukrajnával az ukrán külügyminiszter szerint Halmos Máté márc. 1. 14:34 Oroszország nem hajlandó Ukrajnával tárgyalni egy olyan egyezmény égisze alatt, mely az ország területi egységét garantálná – írja a Reuters." Kicsit vicces. Eső után köpönyeg. :)
Türelem
2014. március 01. 13:04
Egyes fizetett provokátorok arról beszélnek, hogy az USA-nak semmi köze az egészhez. Ami persze hazugság. Két nap alatt két telefon Biden alelnök és Jacenyuk között. Jacenyuk miért nem Ashtont hívja, vagy Merkelt? Nyilvánvalóan a megbízóival, az őt kormányra ültetőkkel egyeztet. Nyugati sajtóban megjelent híranyag szerint a Krím orosz terület,az elszakadásról március 30-án fognak szavazni. Kijev 1.55 milliárd dollárral tartozik a GAZPROM-nak, s az oroszok kérik annak kifizetését. De fontolóra veszik a mostani kedvező ár megemelését is. A krími, de az egész helyzet komolyságát jelzik az alábbi, nyugati forrásokban megjelent információk: - az oroszok a Krímben elfoglaltak egy rakéta bázist - két katonai repteret - biztosítani tudják a légtér zárat - 6 ezerre emelték az orosz kontingens számát - a térségbe küldtek 6 harckocsit Miközben Biden megdicsérte az új ukrán kormányt, s biztosította a támogatásáról, minden területen. Nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy itt az USA és Oroszország érdekeinek ütközéséről, egymásnak feszüléséről szól a történet. Bármennyire is próbálják a fizetett ügynökök az USA ártatlanságát hirdetni, nevetségesek. -
StG
2014. március 01. 12:43
Oroszországban (külügyminisztérium) is fokozódik a propaganda-alapú megágyazása az inváziónak: “Március elsejére virradó éjjel Kijevből irányított, ismeretlen fegyveresek megpróbálták elfoglalni a Krími Autonóm Köztársaság belügyminisztériumát. A hitszegő provokáció következtében többen megsebesültek, az önvédelmi osztagok határozott fellépése nyomán azonban sikerült elejét venni az akciónak”
korona
2014. március 01. 12:17
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- "GYORSHÍR" Gyorshír: az illegitim zsidó kormány leváltotta az ukrán vezérkari főnököt 2014.02.28 11:29 Korábban közöltük, hogy az ukrán szélsőjobb nagy erőfeszítések árán ugyan, de elérte, hogy a zsidó Timosenkó zsidó helyettese, Olekszandr Turcsinov lett az új főparancsnoka az ukrán hadseregnek. Ex-moszad ügynökünk harmadik napja van az ellenzék szerint hatalmon, és meglepő módon, ahelyett, hogy az ország pénzügyi stabilitásával foglalkozna, a hadsereg felé kacsingat. Most épp leváltotta az ukrán vezérkari főnököt, Yuri Ilyint. Hadd találjuk ki, az új vezérkari főnök szintén zsidó lesz, és Tiomosenkó vagy Turcsinov csatlósa. Amennyiben ez megtörténik, és fegyveres konfliktusra kerül sor a cionfasiszták és az oroszok között, ismét tisztességes ukrán és orosz fiatalok halnak majd meg, csak mert a zsidók hatalmat akartak megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!