Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Klicsko: Nem lesz kárpátaljai autonómia

2014. március 06. 18:27

Nem lesz Kárpátalján autonómia, mivel az az ukrán alkotmányba ütközik – nyilatkozta a Heti Válasznak Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezetője. Klicsko hozzátette: a helyi önkormányzatok hatáskörét szeretnék szélesíteni. Az eltörölt nyelvtörvényről a politikus azt mondja: az is alkotmányellenes volt, de új törvényen dolgoznak.

2014. március 06. 18:27

Mindig is az ukrán alkotmányba ütközött a nemrég eltörölt az ukrán nyelvtörvény – nyilatkozta a Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető, az Udar párt elnöke. 

Klicsko hozzátette: megérti az ezzel kapcsolatos aggodalmat, és szeretné közelebb vinni hazáját az Európai Unió alapelveihez, ebbe pedig „az emberjogi normák tiszteletben tartása is beleértendő, ami az itt élő kisebbségek felemelkedésének kulcsa. Ezért az UDAR új törvényen dolgozik, melyet remélhetőleg Ukrajna összes nemzetisége el fog fogadni.” A politikus elmondta: az alkotmány nem garantál senkinek autonómiát, ezt a kérdést decentralizációval kell megoldani, és több jogkört kell adni az önkormányzatoknak. 
 
A nacionalizmustól való félelemre reagálva Klicsko azt mondta: „Az erőszakoskodó emberek nagy része nem nacionalista, csupán dühös állampolgár”, a kisebbségek védelmét pedig garantálja az alkotmány. 
 
A májusi elnökválasztás indulója biztos abban, hogy Ukrajna nem fog kettészakadni, „ez a híresztelés azoktól a politikusoktól származik, akik csődöt mondtak, de erősen kapaszkodnak a hatalomba”. 
 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemormester
2014. március 07. 12:17
A demokraták... he-he
medve
2014. március 07. 11:33
Én szívből szorítok Ukrajna európai jövőjéért, és jobboldaliként nem értek azokkal egyet, akik megpróbálják ezt a lehetőséget megtagadni az ukránoktól zsigeri Amerika- vagy Nyugat-ellenesség miatt. Azonban Klicsko úrnak üzenem, látva, ami történik, aligha fogják tudni egybetartani az államikat, kivéve, ha bizonyos régiók autonómiát kapnak Ukrajnán belül. A Kárpátaljai magyarságnak pedig járna a Tisza-melléki járás, amit ők követelnek.
Senye Péter
2014. március 07. 10:51
Egyik oldalon orosz hódítók, a másik oldalon szélsőséges nacionalisták.
kukagyerek
2014. március 07. 09:51
"Klicsko: Nem lesz kárpátaljai autonómia" ---- És ezt támogatja Orbán és a bal-bolsi tesóik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!