Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Ukrán kormányfő: Taktikai döntést hoztunk

2013. november 22. 11:32

„Taktikai, nem pedig stratégiai” döntés volt az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási folyamat leállítása – mondta Mikola Azarov ukrán miniszerelnök a parlament pénteki ülésén. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett elő a kormánnyal szemben.

2013. november 22. 11:32

A kormányfő szavai szerint ez „nehéz, de az egyetlen lehetséges” döntés volt az ország jelenlegi helyzetében. Leszögezte, hogy a lépést kizárólag a gazdasági körülmények indokolták, s ezzel nem változtak az ország stratégiai célkitűzései. Azarov kijelentette, hogy a teendők között az első helyre most Oroszország és Ukrajna kapcsolatainak helyreállítása, a két ország közötti vitás kérdések rendezése kerül. Hozzáfűzte, hogy a Kijev által kezdeményezett háromoldalú, EU-ukrán-orosz tárgyalások lehetőséget nyújtanak arra, hogy „feloldják az ellentmondásokat, és Ukrajna katasztrofális gazdasági veszteségek nélkül haladjon a stratégiája által meghatározott úton”.

A miniszterelnök felszólalását folyamatos bekiabálással zavarta az ellenzék, amelynek tagjai közül többen elhagyták a helyüket és a kormánytagok páholya elé gyűltek. Néhányan közülük papírt dobáltak az ülésen jelen lévő kormánytagok felé. Azarov beszédét befejezve a kabinet tagjaival együtt elhagyta az üléstermet, a házelnök pedig berekesztette az ülést, így az előző napi előrejelzéssel ellentétben a parlament nem tárgyalt a két hátramaradt európai integrációs jogszabályról, az ügyészségről szóló törvény módosításáról és a bebörtönzöttek külföldi gyógykezelését szabályozó, Julija Timosenko volt kormányfő ügyét rendezni hivatott indítványról sem.

Közben Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetője bejelentette, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, és megkezdte az aláírásgyűjtést. Az ukrán jogszabályok szerint legalább 150 képviselőnek kell aláírásával támogatnia a határozati javaslat napirendre tűzését.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2013. november 23. 07:22
Micsoda vita,a földrajz könyvek szerint Európát Ázsiától az Ural hegység választja el, de ennek a világpolitikában nincs jelentősége.Ukrajna Orosz érdekszféra,ha az ukránok másként gondolják akkor szenvedjék ki az árát.Persze ehez még Putyinnak is van és lessz is egy két szava.Sajnos az ukránok még mindig nem jöttek rá hogy egy seggel nem lehet két lovat megülni,leglább olyan buták mint orbán,mert ennek is cswak az unió püénze kéne az unió nélkül,nos az ukránoknak az oroszok pénze kéne az oroszok nélkül,hiába no ,pofára estek,úgy mint orbán!
kjkj945
2013. november 22. 15:12
""""""""" Énmellettem nem használ a taktika, Énmellettem a taktika nagy hiba, Az kell, aki nem sokat beszél . """"""""""""
kuwiq
2013. november 22. 15:05
Még szép, hogy védik az érdekeiket.
egysegelem
2013. november 22. 12:00
Az EU dolga elobb az lenne hogy 1. ne essen szet 2. tegyen valamit a periferia es a centrum kulonbsegenek csokkentese erdekeben, faszer eroltetik ezeket a boviteseket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!