Obama nem megy Ázsiába

2013. október 04. 07:21

Barack Obama amerikai elnök a szövetségi kormányzás részleges leállása miatt csütörtök éjjel lemondta a jövő hétre tervezett ázsiai körútját.

2013. október 04. 07:21

Obama az eredeti tervek szerint október 6. és 12. között Indonéziát, Bruneit, Malajziát és a Fülöp-szigeteket kereste volna fel. Bali szigetén az elnök részt vett volna az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak csúcstalálkozóján. A Fehér Ház szerdán még azt jelentette be, hogy Barack Obama lerövidíti ázsiai hivatalos látogatását, és törli annak utolsó két állomását, Malajziát és a Fülöp-szigeteket.

Miképp korábban Malajzia és a Fülöp-szigetek elnökét, Obama Brunei szultánját és Indonézia elnökét is személyesen tájékoztatta látogatásának elmaradásáról. A Fehér Ház szerint az amerikai elnök egy későbbi időpontban keresi fel a térséget. Barack Obama helyett John Kerry külügyminiszter lesz a négy országba látogató amerikai küldöttség vezetője.

A CNN hírtelevízió csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 71 százaléka vélekedett úgy, hogy az elnöknek a kormányzat részleges lebénulása és az áthidaló költségvetésről szóló tárgyalások idején teljes egészében le kellene mondani az ázsiai utat. Az elnöknek jelentős politikai kárt okozhatott volna, ha a választók azt látják, hogy válság idején elhagyja az országot.

Amerikai lapkommentárok ugyanakkor csütörtökön a szövetségi finanszírozás leállásának egyik jelentős veszteségtételeként értékelték az ázsiai vizit lerövidítését, mert a látogatásban a növekvő kínai befolyás ellensúlyozásának egyik eszközét látták.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2013. október 04. 10:01
Ő most fizetésnélkülin van, nem?
kjkj945
2013. október 04. 10:00
Minek menjen?? Amikor ázsia lassan szivárogva megy a jusába! Majd csak találkoznak!
Soma
2013. október 04. 09:38
Ami azt illeti, Obama le lett tiltva Szíriáról is.
sellafield1957
2013. október 04. 09:13
na persze , nem azt mondják a hülye amcsinak hogy komoly megszorításra van szükség, mert akkor azt meg kell magyarázni, egyezkedni kell jön a szakszervezet, meg a tüntetők hanem hogy csőd van, kuss van örülj ha a rendőrségre jut pénz, látod az elnök sem repül sehova. Ijeszd meg kufárkodj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!