Merkelék tovább tárgyalnak Cohn-Benditékkel

2013. október 10. 21:51

Németországban a választásokon győztes CDU/CSU konzervatív pártszövetség vezetői a kormányalakítás lehetőségeit feltérképező egyeztetés folytatásában állapodtak meg a Zöldek vezetőivel csütörtöki berlini találkozójukon.

2013. október 10. 21:51

Az első megbeszélésen az euróról és az uniós politikáról, az energiapolitikai fordulatról és társadalompolitikai kérdésekről beszéltek. Megmutatkozott, hogy a jobboldali pártszövetségnek és a baloldali ökopártnak sok közös célja van, de a célok elérésére vonatkozó elképzelések között vannak különbségek, esetenként igen jelentősek. Az egyeztetést azonban így is érdemes folytatni – emelte ki Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Az Angela Merkel vezette konzervatívok nagy fölénnyel nyerték meg a szeptemberi választást, de nem szereztek abszolút többséget, koalíciós társuk, a liberális FDP pedig kiesett a Bundestagból, ezért új partnert kell találniuk a kormányzás folytatásához. Az újabb fordulót a Zöldekkel a jövő héten kedden, a parlamenti választások utáni 23. napon tartják. A konzervatívok a szociáldemokrata párttal (SPD) is egyeztetnek, a második tárgyalási fordulót hétfőn tartják.

Hermann Gröhe a csütörtöki találkozó után elmondta: a konzervatívok október 22-ig, a Bundestag alakuló üléséig el akarják dönteni, hogy melyik párttal kezdeményeznek hivatalos kormányalakítási tárgyalást. Alexander Dobrint, a CDU bajor testvérpártja, a CSU főtitkára azt mondta: a CSU és a Zöldek között nagyobb a távolság, mint a CSU és az SPD között, de a bajor konzervatívok mindkét féllel „ugyanazzal az őszinteséggel és komolysággal” folytatják a megbeszéléseket.

Claudia Roth, a Zöldek társelnöke kiemelte, hogy a találkozó baráti hangulatú volt. „Jól ismerjük egymást” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az álláspontok közötti „távolság és közelség” nem változott. Egy sor témát, köztük a fegyverexport és a nemzetközi fejlesztési együttműködés ügyét nem érintették az első megbeszélésen, ami önmagában is indokolja, hogy másodszor is leülnek majd tárgyalni. A kormányalakítás lehetőségeiről szóló egyeztetés azonban még nem koalíciós tárgyalás – mondta Claudia Roth.

A konzervatívok és a Zöldek még nem kormányoztak együtt, nagykoalíció viszont már kétszer volt a második világháború óta, legutóbb a 2005-2009-es ciklusban.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. október 11. 13:43
Daniel Cohn Bendit tulajképpen miért van a címben?
BőröndÖdön
2013. október 11. 13:08
Angéla,vigyázz,kikapsz a viktortól!
1120
2013. október 10. 23:46
Zöldek? Vicc... Új választás lesz, csak a CDU/CSU-ra szavazó családok tagjai közül egyvalaki átszavaz majd az FDP-re, oszt' jónapot... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!