Medvegyev még mindig elutasítja Ukrajna EU-s csatlakozását

2013. október 15. 20:38

Dmitrij Medvegyev a korábbinál enyhébb hangnemben beszélt Ukrajna közeledéséről az Európai Unióhoz az orosz-ukrán államközi gazdasági vegyesbizottság keddi ülése után.

2013. október 15. 20:38

Az orosz kormányfő a múlt hónapban az orosz parlament felsőházának vezető testülete előtt fakadt ki. Akkor közölte, hogy Ukrajna uniós társult tagságával megszűnik Moszkva és Kijev különleges partneri kapcsolata, ráadásul Ukrajna Ciprus sorsára jut, ha csatlakozik az Európai Unióhoz. Továbbá elmondta, hogy szerinte Ukrajna egyszerre akar hasznot húzni az uniós szabadkereskedelmi övezetből és az orosz–fehérorosz–kazah vámunióból.

Kalugában, a vegyesbizottság ülése után Medvegyev már úgy fogalmazott, hogy természetesen nem tartja fatális vagy drámai döntésnek Ukrajna „európai választását”, de felhívta a figyelmet annak lehetséges negatív következményeire. Megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Ukrajnának nem marad esélye arra, hogy belépjen az orosz–fehérorosz–kazah vámunióba, amint az Európai Unió tagja lesz. 

Medvegyev kifejtette, hogy országaik távlati együttműködésének lehetőségeiről „nagyon részletes, őszinte és partneri” vitát folytattak. Közölte, hogy Ukrajna integrációs döntésének következményeit még nehéz lenne megjósolni. „Majd meglátjuk, mi lesz” – tette hozzá. A vegyesbizottság ülését megelőzően négyszemközti megbeszélést tartott a két ország kormányfője. Mikola Azarovval való tárgyalásáról azt mondta Medvegyev: biztos abban, hogy Oroszország és Ukrajna „jó algoritmust” tudna kidolgozni együttműködésük számára arra az időszakra, amikor Kijev az Európai Unió társult tagja lesz. 

A tervek szerint az ukrán vezetés a november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezleten írná alá az Európai Unióval a társult tagságról és az uniós szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozásról szóló megállapodást.

Moszkva ragaszkodik Ukrajna teljes értékű vámuniós tagságához. Korábban a Kreml szigorú kereskedelmi korlátozások bevezetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha Kijev megköti a társulási megállapodást az EU-val, attól tartva, hogy az ukrán piacra vámmentesen bejutó uniós termékek elárasztják Oroszországot.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!