Csehország: nyertek a szocdemek, össze is vesztek

2013. október 28. 10:30

Lemondásra szólította fel vasárnap este Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökét a párt szűkebb vezetése annak ellenére, hogy a párt megnyerte a hétvégi választásokat.

2013. október 28. 10:30

A szociáldemokraták (CSSD) ugyan megnyerték a választást, de győzelmük annyira halovány lett, hogy meghiúsította eredeti elképzelésüket, miszerint koalícióra léptek volna a kommunistákkal. A párt elnöksége ezért határozatban felszólította a pártelnök Sobotkát, hogy lépjen vissza a párt azon bizottságából, amely az új kormány létrehozásáról fog tárgyalásokat folytatni. Helyi megfigyelők szerint ez egyenlő a lemondásra való felszólítással. Sobotka válaszul közölte: a felszólítást nem fogadja el.

A felhívás mögött állítólag a szociáldemokrata párt Milos Zeman államfőhöz közeli szárnya áll. Ezt látszik megerősíteni Milos Zeman vasárnapi nyilatkozata is. A gyenge választási eredmény következtében Bohuslav Sobotkának, a CSSD elnökének le kellene mondania — mondta Zeman egy internetes hírportálnak. A prágai média úgy tudja, hogy Michal Hasek, a CSSD alelnöke szombaton este titokban találkozott Milos Zeman államfővel, Zeman és Hasek azonban ezt tagadja.

A szociáldemokrata párt lépései bizonytalanná teszik a belpolitikai helyzetet Csehországban — reagált a történtekre Andrej Babis, a választáson a második helyen végzett IGEN (ANO) mozgalom elnöke. Úgy vélte: a történtek nemcsak a szociáldemokratáknak, hanem az országnak is ártanak.

Hasonló álláspontra helyezkedtek a helyi elemzők is. Általános a vélemény, hogy nem zárható ki a CSSD megválasztott képviselőinek két csoportra szakadása, s ezért a helyzet tisztázásáig pillanatnyilag a CSSD-vel gyakorlatilag nem érdemes tárgyalni a kormányalakításról. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy jelenleg Andrej Babis a legmegbízhatóbb politikai vezető, s az ő kormányfői megbízatását sem lehet kizárni.

A hétvégi cseh választásokon, alacsony, 59,5%-os részvétel mellett hét párt jutott be a parlamentbe: a szociáldemokraták ötven, az IGEN negyvenhét, a kommunisták harminchárom, a TOP 09 huszonhat, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) tizenhat, a Virradat, valamint a kereszténydemokraták pedig tizennégy-tizennégy mandátumot szereztek a kétszáz fős parlamentben. A győztes szociáldemokraták a választást követően úgy nyilatkoztak: az ODS-en és a TOP 09 párton kívül mindenkivel tárgyalni akarnak a jövőbeni kormányról.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. október 28. 12:08
A tisztán listás szavazás "apostolainak" érdemes most Prágára figyelniük...
KannibálTatárÚr
2013. október 28. 11:50
A szocdemek elégedetlensége jogos. A válsztási preferenciák tavasszal jóval 30% felett is voltak. 2010-ben is jobb eredményt értk el, mint most: 22%-ot a mai 20,45%-kal szemben. Az ANO-t IGEN-nek fordítani tévedés. Az ANO rövidítés: Akce nespokojených občanů (Elégedetlen polgárok akciója). Az ANO teljesítménye csodálatos: 18,65%. Egy éve még hallani sem igen lehetett róla. Vezetője a szlovák származású vállalkozó: Andrej Babiš. Van még egy meglepetés-párt: az Úsvit (Hajnal). Egy csehoországi japán származású politikus (Tomio Okamura)pártja. 7%-ot értek el. A választások jellemzője, hogy előre törtek a rendszerellenes pártok: az ANO, a kommunisták (15%) é az Úsvit együttesen 40% feletti eredményt ért el.
bsandor
2013. október 28. 11:15
hihi,sajnálom a cseheket....ez valami pszichotróp anyagot kapott be..
geraz51
2013. október 28. 11:07
A szocdemek mindenhol olyan hülyék mint nálunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!