Beszállna a rezsiharcba a volt brit miniszterelnök

2013. október 22. 19:46

A volt brit miniszterelnök, John Major egyszeri különadót róna ki az energiaszolgáltató brit magáncégekre, ha a legutóbb bejelentett meredek áremelések miatt az eddiginél is több lakossági fogyasztó szorulna állami segélyre a magas téli fűtésszámlák miatt.

2013. október 22. 19:46

A brit kormány nem sokkal később udvarias nyilatkozatban elvetette az ötletet, ugyanakkor a londoni parlament energiaügyi bizottsága meghallgatásra idézte be a szolgáltató cégek vezetőit. Sir John, aki 1990-től hét évig volt miniszterelnök, és ma is a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, a BBC televíziónak kedden kijelentette: elfogadhatatlannak tartja a szolgáltatók által bejelentett áremeléseket, amelyek nyomán kemény tél esetén „sokaknak választaniuk kell majd, hogy esznek-e vagy fűtenek”.

Major szerint ebben a helyzetben komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével, különös tekintettel a bejelentett „nagyon magas” áremelések „indokolatlan mivoltára” és arra, hogy e cégek mekkora profitokat érnek el. Sir John ugyanakkor megvalósíthatatlannak nevezte az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband által nemrégiben előterjesztett közműdíj-befagyasztási tervet.

Miliband a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron jelenlegi konzervatív párti brit miniszterelnök ugyanakkor a minap „átverésnek” nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása a világpiaci energiaárakra. A brit kormány kedden Sir John Major különadó-javaslatát is elvetette. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint „érdekes felvetésről” van szó, de a kormánynak nincsenek ilyen jellegű adóztatási tervei, ehelyett azt javasolja a fogyasztóknak, hogy törvényes jogukkal élve a lakóhelyükön elérhető legalacsonyabb tarifák érvényesítését követeljék szolgáltatójuktól.

Az utóbbi napokban a hat nagy brit lakossági energiaszolgáltató közül három - az Npower, az SSE és a British Gas – jelentett be meredek, 8-10 százalékos - az éves inflációs ütemet négyszeresen meghaladó – áremelési terveket. Iparági szakértők előrejelzései szerint hamarosan a másik három – a Scottish Power, az E.On és az EDF - is követi a példát.

Az áremelések bejelentése szította hatalmas közfelháborodás és sajtókampány hatására a brit parlament alsóházának energiaügyi bizottsága kedden közölte, hogy meghallgatásra idézte be mind a hat cég vezetőit. A bizottsági közlemény szerint a jövő keddre kitűzött meghallgatáson a legutóbb bejelentett áremelések „indokairól és indokoltságáról”, az egyes cégek árképzési gyakorlatáról és „profitjuk szerkezetének átláthatóbbá tételéről” lesz szó. Iparági elemzők számításai szerint a legutóbbi áremelések nyomán meghaladhatja az 1500 fontot (530 ezer forintot) a brit háztartások átlagos éves energiaszámlája.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2013. október 23. 05:53
"sokaknak választaniuk kell majd, hogy esznek-e vagy fűtenek”" Ezt nálunk Bokros Lajos megoldotta a dupla csavart panamai reformmal a nyugdíjasok se nem ettek, se nem fűtöttek megfagytak. Bokros Lajos feltalálta a kint-lakásos olcsó fenttartású holokauszttábort!
Berecskereki
2013. október 22. 22:01
A Csehországi hír így kerek: „Decembertől 14,4 százalékkal csökkenti árait az egyik legnagyobb cseh áramszolgáltató, a prágai Prazská energetika (PRE). "Az áramárak csökkentését a világpiaci árak esése tette lehetővé" - jelentette ki Pavel Elis, a PRE vezérigazgatója keddi prágai sajtótájékoztatóján.” http://www.vg.hu/vallalatok/energia/rezsicsokkentes-nelkul-zuhan-az-aram-ara-csehorszagban-414377
micream
2013. október 22. 20:02
a cseheknek rezsiharc nélkül is megy a rezsicsökkentés! Rezsicsökkentés nélkül zuhan az áram ára Csehországban Decembertől 14,4 százalékkal csökkenti árait az egyik legnagyobb cseh áramszolgáltató, a prágai Prazská energetika (PRE).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!