Megszűrnék a kommunista pártot Kínában

2013. szeptember 24. 12:59

A párttagok egy része erkölcsileg korrupt, nem elkötelezett a kommunizmus eszméje iránt, s közönyös a szervezetet és annak alapelveit illetően. Kiszűrnék a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket, ezek távozása ugyanis a párt általános minőségi színvonalát és hatékonyságát fokozná.

2013. szeptember 24. 12:59

Élesben tesztelik több tartományban is a kommunista pártból való kiléptetést Kínában, ami egy hosszú évek óta halogatott reform kezdetét jelentheti az országban. A Global Times című napilap a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Pucsiang megyéjének példáját említi, ahol nemrég több mint félszáz fő párttagságának visszavonását jelentették be. A kísérleti jelleggel zajló program keretein belül a helyi párttagokat tíz szempont alapján április óta értékelik. Az 55 kiléptetendőn túl több mint 400 főt figyelmeztetésben részesítettek, nekik legfeljebb egy évük van arra, hogy »helytelen viselkedésüket korrigálják«.

Szintén a párttagok minősítésével és a kritériumoknak nem megfelelők kizárásával kísérletezik a dél-kínai Kuangtung tartomány, ahol a párttagoknak egy százas skálán 60 pontot kell teljesíteniük a bennmaradáshoz. Az »alkalmasság« alapját mindkét esetben a párt alapelveinek betartása, valamint a szabályainak való megfelelés jelenti, ehhez jönnek más mutatók, például az ideológiai elkötelezettség. 

A múlt év végére 85 milliósra duzzadt párt tagságának csökkentése évek óta téma a politikában, de a Hu Csin-tao és Ven Csia-pao fémjelezte előző vezetés a kivitelezés nehézségei miatt újra és újra elhalasztotta. Hszi Csin-ping elnök januárban nyilvánosan is kimondta, hogy a párttagságot szabályozni kell, az arra érdemesnek nem minősülő párttagokat pedig ki kell zárni. A bírálók szerint a párttagok egy része erkölcsileg korrupt, nem elkötelezett a kommunizmus eszméje iránt, s közönyös a szervezetet és annak alapelveit illetően. A vezetésének szerintük olyan működési mechanizmust kell kidolgoznia, amely kiszűri a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket, ezek távozása ugyanis a párt általános minőségi színvonalát és hatékonyságát fokozná.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 24. 13:55
1 321 851 888 fő (2007.) 85 milliósra duzzadt párt tagság 10 millió -- 800 ezer Melyik is erősebb???
Csigorin
2013. szeptember 24. 13:41
"amely kiszűri a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket" ez nem artott volna nalunk se mar a hetvenes evektol kezdodoen, akkor talan meg lett is volna valami a nagy eszmebol...
perszekutor
2013. szeptember 24. 13:10
==A vezetésének szerintük olyan működési mechanizmust kell kidolgoznia, amely kiszűri a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket, ezek távozása ugyanis a párt általános minőségi színvonalát és hatékonyságát fokozná.== Kedves Felebarátaim! Tehát megszűnik Kínában a kommunizmus ... érdeklődés híján, hiszen nem lesz egyetlen párttag sem! Sötét agyú sárgák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!