Az Egyesült Államok együtt fog működni az ENSZ BT-vel Szíria-ügyben

2013. szeptember 11. 20:42

Az Egyesült Államok Szíria ügyében együtt fog működni az ENSZ Biztonsági Tanácsával, és meg fogja vizsgálni az orosz javaslatot, de a katonai támadás opciója továbbra is fennmarad – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

2013. szeptember 11. 20:42

Nem kétséges hogy az Aszad-rezsimhez intézett fenyegetésünk hatott” – mondta Carney. A szóvivő rámutatott: Damaszkusz hivatalosan csak most ismerte el, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik. A szóban forgó fegyverek begyűjtésére és megsemmisítésére vonatkozó orosz javaslattal kapcsolatban Carney felhívta a figyelmet, hogy Washingtonnak az elmúlt két nap folyamán Szíria ügyében többet sikerül elérnie a Moszkvánál, mint az elmúlt két évben.

New Yorkban bejelentették, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína – helyi idő szerint még szerdán misszióvezetői szinten eszmecserét folytat a szíriai helyzetről. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője útján közölte, hogy üdvözli az amerikai-orosz párbeszédet, amely reményei szerint elvezet majd ahhoz, hogy a megosztott Biztonsági Tanács egyezségre jusson a szíriai vegyi fegyverek felügyeletéről és megsemmisítéséről.

Farhan Haq szóvivő szerint a főtitkár döntő fontosságúnak tartja, hogy a BT megakadályozza az ilyen eszközök újabb bevetését, valamint hogy tágabb értelemben is foglalkozzon a két és fél éve zajló szíriai polgárháború lezárásával. Haq bejelentette, hogy Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja is Genfbe utazik, hogy az ott csütörtökön találkozó John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel megbeszélést folytasson egy újabb, a svájci városban megtartandó békekonferenciáról.

Meg kell bizonyosodni afelől, hogy a szíriai rezsim nem csupán ígéri, hanem valóban kész rövid időn belül nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyifegyver-készleteit – mondta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

A mintegy kétórás vitában – Ashton ezen álláspontjával egyetértve – számos képviselő vélekedett úgy: egyelőre nem bizonyosodott be, hogy Damaszkusz nem csupán időt akar nyerni. Többen ugyanakkor keserűen állapították meg, hogy a nemzetközi közösség hosszú hónapokon át semmi érdemlegeset nem tett a szíriai polgárháború megfékezésére. Százezren haltak meg, kétmillió ember menekült külföldre, mígnem a rezsim átlépett egy határt, és tömegpusztító fegyvert vetett be, aminek nyomán már kilátásba helyezték az erő alkalmazását – elemezték az EP-képviselők a fejleményeket. Közülük többen hangsúlyosan szóltak arról: az erőszakkal való reális fenyegetés hiányában sem Moszkva nem tette volna meg, sem Damaszkusz nem fogadta volna el a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére vonatkozó javaslatot.

Ashton kiemelte, hogy az amerikai és az orosz diplomácia vezetőjének csütörtöki találkozóján számos fontos részletkérdést kell tisztázni a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezésének, majd megsemmisítésének mikéntjét, a folyamat átláthatóságát, a kötelezettségvállalások tényleges teljesítésének ellenőrzését illetően.

Az EU főképviselője szerint napokon belül várható az ENSZ hivatalos szakértői jelentésének közzététele arról a tragikus esetről, amelyre a nemzetközi közösség jelentős része úgy tekint, mint annak bizonyítékára, hogy a szíriai haderő vegyi fegyvert alkalmazott. Ashton egyúttal sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) egyelőre „nem nőtt fel feladatához”, nem vette ki részét a Szíriával kapcsolatosan viselt felelősségéből.

A BT szerepvállalása „megkerülhetetlen” – fogalmazott, utalva arra, hogy a testület nyugati állandó tagjai BT-határozat elfogadtatására törekednek, amely nemzetközi jogi kötelezettséget róna Szíriára mindazok haladéktalan teljesítésére, amire ma még csupán az orosz diplomáciai kezdeményezés elfogadásával mutat verbális hajlandóságot. Eddigi értesülések szerint az oroszok sem lelkesednek a kezdeményezés kötelező erejű BT-határozatba foglalásának gondolatáért – miközben a Nyugat ezt tekintené az orosz lépés hitelessége próbakövének.

Az EP-vitában Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, a liberális EP-frakció vezetője azt mondta: olyan fegyvere csak a szíriai hadseregnek van, amilyenekkel célba juttatták a vegyifegyver-gránátokat. Verhofstadt szerint most nem szabad felhagyni a Damaszkuszra gyakorolt nyomással, és a repüléstilalmi övezet létesítésétől sem kellene visszariadni, ami bénítaná a felkelők ellen harcoló kormányerőket. A liberális frakcióvezető hiányolta, hogy Catherine Ashton az unió képviseletében nem lesz ott John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter genfi találkozóján.

Néhány más EP-képviselő ugyanakkor azt emelte ki, hogy a felkelők soraiban ott vannak az iszlám szélsőséges erői, ami óvatosságra int. Voltak olyanok is - például brit euroszkeptikus képviselők –, akik azt hangoztatták, hogy annak idején Irakba is tömegpusztító fegyverek létezésének utóbb tévesnek bizonyult feltételezése alapján vonult be a nemzetközi haderő, és most Szíriában el kellene kerülni ugyanezt a hibát, nem lenne szabad katonai eszközökhöz nyúlni, amíg nem sikerül egyértelműen tisztázni a történteket.

Helyzetértékelésében Ashton felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió a humanitárius segítségnyújtás terén nagyon jelentős mértékben tud hozzájárulni a szíriai menekülthullám keltette problémák kezeléséhez.

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. szeptember 12. 09:43
"Már szállítja a fegyvereket a szíriai felkelőknek a CIA"
liberálzöld.
2013. szeptember 12. 09:24
Az USA együttmúködik a BT-vel. Mindaddig, amíg a BT úgy határoz, ahogy az az USA-nak tetszik.
zolka50.50
2013. szeptember 11. 23:55
"Izrael ugyanugy nezo a nagyok jatszmajaban mint a terseg tobbi orszaga." Ezt írtad, ez a szerecsenmosdatás. És most már teljesen egyértelmű, hogy ott élsz.
Rudy
2013. szeptember 11. 23:10
Szóval mégis a farok csóválja a kutyát! http://hungarian.ruvr.ru/2013_09_11/Izrael-elnoke-megmondta-hogy-az-USA-milyen-feltetelek-mellett-nem-tamadja-meg-Sz-riat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!