A liberálisok kieshettek, a CDU/CSU abszolút többséget szerezhet Németországban

2013. szeptember 22. 19:46

Az exit pollok szerint a CDU/CSU 40 százalék fölötti eredményt érhetett el a vasárnapi német választásokon, amivel akár abszolút többséget is szerezhet a Bundestagban. A felmérések szerint a liberális FDP, Angela Merkel eddigi koalíciós partnere nem érte el az 5 százalékos küszöböt.

2013. szeptember 22. 19:46

Akár abszolút többséget is szerezhet a CDU/CSU konzervatív pártszövetség a vasárnapi választáson az első mandátumbecslések szerint. Az ARD közszolgálati televízió megbízásából az exit pollok és az első részeredmények alapján készült vizsgálat szerint a konzervatívoknak 302 mandátumuk lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint 304 helyet szerezhetnek az uniópártok.

Az első részeredmények szerint a CDU/CSU 42 százalék körüli eredménnyel nyerte meg a választást. Ugyanakkor rendkívül magas, 15 százalék körüli a parlamenti küszöbön elbukott pártokra adott szavazatok aránya, ami módosítja a Bundestagba bejutott pártok közötti erőviszonyokat. 

A német kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség a vasárnapi parlamenti választás hivatalos előzetes végeredményének megjelenése után dönt a választási győzelemből következő lépésekről – mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke vasárnap Berlinben.

Merkel elmondta: a konzervatívok szuper eredményt értek el, amellyel felelősségteljesen kell eljárniuk. Ezért bevárják az előzetes végeredményt, és a pártszövetség vezető testületeinek hétfői ülésein vitatják meg, milyen lépéseket tegyenek.

Horst Seehofer, a testvérpárt CSU elnöke, bajor miniszterelnök Münchenben azt mondta: „a választás nyertese Angela Merkel”.

Peer Steinbrück, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje Berlinben kijelentette: az első részeredmények alapján bizonytalan helyzet látható, ezért a szociáldemokraták semmiféle koalíciós spekulációra nem hajlandóak. A kormányzáshoz szükséges többségről „Angela Merkelnek kell gondoskodnia” – tette hozzá.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2013. szeptember 22. 22:23
Először is. Vannak liberális kommentelő elvtársak, akik készpénznek veszik a német liberális párt jobboldaliságát. Én azért ez így egyértelműen nem állítanám. Pusztán az történt - hosszú évtizedek távlatában - hogy a liberálisok irányt váltottak. Nem feltétlenül elvekben, pusztán pragmatice. Helyezkedtek. Ők már akkor látták a szocdemek szavazatvesztését, ami elég hosszú tendencia. Messze van már az az idő, amikor Helmut barátunknak a liberálisokkal együtt kényelmes többsége volt. :) Ugye, elvtársak? Változnak az idők, változik a liberálisok pártokhoz való viszonya. Ami persze nem baj, ha a konzervatívoknak egyedül is megy. Úgy néz ki, hogy igen. :) Más. Olvasom, hogy ezek a liberálisok mások, mint azok. Meg hogy a nép nem tud késsel villával enni. Kezdjük ez utóbbival. Tipikus liberális bunkóság, aminek persze szerintük semmi köze a gyalázáshoz és a gyűlöletkeltéshez. Nem is nagyképű duma, hiszen azt látni kell, hogy azon a néhány tízezer echte libsin kívül a nép bunkó. Szerintük. Nos, ezzel ezt el is intéztük, ugyanúgy, mint a vélemény megfogalmazóját. Vérbunkó paraszt, aki persze felháborodva kikéri magának, ha őt nem tartják magyarnak. Sír, mint a fürdőskurva, ha kirekesztik. Ehhez ért. Meg a gyalázkodáshoz. Más. Nem tudom, ki, hogy van vele, de én nem emlékszem, hogy a német liberálisok oszlopos tagja lehetett volna a Gestapo körömletépő szakszolgálatának bármely beosztottja vagy gyermeke. Olyan, aki Hitlert bármilyen formában, bármikor éltette. Olyan, aki Honecker elvtárs pártjának bármely ideológiai központjából szállt volna a liberálisok zászlaja alá. Valóban. A német liberálisok mások, mint a magyar liberálisok. Itt Göncz elvtársból, aki 1956 egyik árulója köztársasági elnök lehetett, Bauer elvtárs a párt egyik befolyásos alakjává válhatott és olyan személy is kulcsfigura lehetett a liberálisoknál, aki röpködhetett hol ide, hol oda. Egyszer szocik, majd libsik. Bocsánat, fordítva. Lényegtelen. Ócska, megélhetési figura. Mint ahogy a párt sem ért többet annál az értékelésnél, mint amibe belebukott.
kuwiq
2013. szeptember 22. 22:12
A dolog azon múlik, hogy az alternative für Deutschland eléri-e az öt százalékot, Ha nem, abszolút töbség van, ha igen, akkor nincs.
Berecskereki
2013. szeptember 22. 22:10
2010 választás eredménye Képviselőtestületi jelöltek eredményei, 3. választókerület 1. Bálint Tünde (FIDESZ) (523)58,90% 2. Kajtár József (CM-MSZP-SZEMA-ÖSSZEFOGÁS) (202)22,75% 3. Preininger Rozália (Független) (163)18,36% Jelenlegi Kovács Csaba 334 szavazatot kapott, Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) 269-et, Markó György (Jobbik) 82-t, Ikotity István (LMP) 41-et.
Taxin
2013. szeptember 22. 21:41
Mit lehet tudni a pszeudoszépasszony Teket Melindáról - azon kivül hogy hosszú orra van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!