Szerbia négy-öt éven belül EU-tag lenne

2013. június 26. 20:50

Szerbia négy-öt éven belül EU-taggá akar válni – hangoztatta Ivica Dacic szerb miniszterelnök újságírók előtt szerdán Brüsszelben.

2013. június 26. 20:50

Dacic José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Catherine Ashtonnal, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést – egy nappal azután, hogy az EU-országok kormányainak képviselői miniszteri szinten jóváhagyták: fél éven belül megkezdődhetnek Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásai. A keddi luxembourgi miniszteri állásfoglalást a csütörtök-pénteki EU-csúcson is minden bizonnyal megerősítik.

Szerbia annak nyomán kapott zöld fényt az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez – miként Koszovó is az unióval kötendő társulási megállapodásról folytatandó tárgyalások megindításához –, hogy az EU közvetítésével hosszú hónapokon át Brüsszelben folytatott szerb-koszovói miniszterelnöki egyeztetéseken sikerült érdemi haladást elérni a szerb-koszovói viszony normalizálási folyamatában. Dacic most arról beszélt Brüsszelben, hogy Belgrád nem akarja egy évtizedig elhúzni a csatlakozási tárgyalásokat, hanem négy-öt éven belül azok eredményes befejezésére fog törekedni.

A szerb kormányfőt üdvözlő Barroso gratulált a kedden elért eredményhez. A szerb-koszovói normalizálási folyamattal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az „európai szellem” jegyében a kompromisszumok megkötésének képessége senkit nem gyengít, hanem ellenkezőleg, erősebbé tesz. Ashton – utalva a hosszas, gyakran késő éjszakába, sőt hajnalba nyúlt szerb-koszovói kormányfői tárgyalásokra – azzal üdvözölte Dacicot Brüsszelben, hogy a szerb kormányfő immár majdhogynem „második otthonának” tekintheti a várost. Biztosította a miniszterelnököt arról, hogy az EU-csúcs résztvevőinek arról fog beszámolni, hogy Szerbia teljesítette a tőle eddig elvártakat, így itt az ideje, hogy az EU is teljesítse a belgrádi elvárásokat, és mielőbb, legkésőbb jövő januárban megkezdje Szerbiával a csatlakozási tárgyalásokat.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2013. június 26. 23:29
Szerintem ne akarjanak semmit, de hogy a szerbeket sajnáljam, ahhoz valami tényleg borzasztó dolognak kell történnie.
Laibach
2013. június 26. 22:30
Szerbiáról ez a remek kis dalocska jutott eszembe, a lényeg Szerbiával kapcsolatban benne van: Beogradski Sindikat - Alal vera http://www.youtube.com/watch?v=FGH18uo71DA
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 26. 21:41
" 1999. június 2-án, sajtótájékoztató keretében került sor. A jugoszláviai háború gyakorlatilag véget ért és a béketárgyalásokra készült az európai diplomácia. A MIÉP elnöke azt kérte az Orbán- kormánytól, hogy a kialakult európai helyzetben, amikor már egyedül csak a magyar állam határai maradtak meg a trianoni békediktátum által kiszabottnak, a győztes NATO tagjaként érjük el, hogy az ENSZ felügyelete mellett - népszavazást követően! - szigorúan békés feltételek között csatolják vissza Szerbiától Magyarországhoz a Vajdaság legészakabbi sávját, a Tisza és a Ferenc-csatorna által behatárolt, földrajzilag jelentéktelen, de történelmileg is és effektive is színmagyar területsávot, a rajta élő többszázezer magyarral. Hogy újból legyen hazájuk, jövőjük, életkedvük. A javaslat hatására a magyar kormányban "szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik" és eltelt vagy két nap, amíg Martonyi külügyminiszter éktelen elhatárolódási akcióba kezdett. Ami várható is volt. De hogy a fő érintett Kasza József is csatlakozott hozzá az elhatárolódásban, az már egy másik kérdést vet fel. Azt, hogy oda jutott a magyarság, ahol Kasza van, és az a Takács, aki telefonál, hogy a miépeseket nem akarják látni Csíkszeredában. Később az összes parlamenti párt elítélően nyilatkozott a MIÉP felvetéséről, amely pedig egy olyan vissza nem térő, reálpolitikai pillanatban hangzott el, amelyet nem kijátszani egyenértékű a tudatos nemzetgyilkolással." http://www.miep.hu/al/parttortenet.html
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 26. 21:35
felőlem akár jövőre is ha még az idén visszaadják a Bezdán Pacsér Bácsfeketehegy Péterréve Ada Padé Kanizsamonostor vonalig Észak-Vajdaságot és megtörténik a léakosságcsere a zombori, szabadkai, tiszaszentmuklósi szerbek és az óbecsei, törökbecsei, temerini, újvidéki stb. magyarok között
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!