Szakértői kormányt állítana fel Milos Zeman

2013. június 24. 10:45

Milos Zeman cseh köztársasági elnök vasárnap jelezte: az országban kialakult belpolitikai válságot legszívesebben egy „szakértői kormány” kinevezésével oldaná meg.

2013. június 24. 10:45

A prágai közszolgálati rádióban délután elhangzott interjúban az államfő elmondta: négy olyan személyben gondolkodik, akik vezethetnék a szakértői kormányt, amelynek „nem feltétlenül kellene politikai mandátummal rendelkeznie”. Zeman megerősítette: végső döntését hivatalosan kedden délután tartandó sajtóértekezleten hozza nyilvánosságra. „Lényegében már döntöttem, döntésem olyan lesz, hogy nem okoz csalódást azoknak, akik az elnökválasztáson rám szavaztak” – jelentette ki az államfő.

A januári elnökválasztási kampányban Zeman tábora azt követelte, hogy az új államfő állítsa meg a Petr Necas vezette kormányt. Zeman most jelezte, hogy választási ígéretét még nem váltotta be teljes egészében. „A Necas-kormány, bár jelenleg  a lemondás állapotában van, de még mindig kormány” – szögezte le az elnök. Az interjúban Zeman elmondta: amíg a 200 tagú képviselőház háromötödös, azaz 120 fős többség nem dönt saját feloszlatásáról, az államfő nem írhatja ki az előre hozott választást.

A helyzet azon megoldása, hogy a mai kormánykoalíció kapna megbízatást újabb kormányalakításra „lényegében a Necas-kormány folytatását jelentené” – vélekedett Zeman. A másik forgatókönyvet, hogy az államfő Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét bízná meg kormányalakítással az elnök szerint Sobotka elutasította. „Marad tehát az utolsó forgatókönyv, amelyet eddig kevesen mérlegeltek, de amelyet én reálisnak tartok. Ez az a változat, amelyet az újságírók hivatalnokkormánynak neveznek, én pedig azt mondom szakértői kormány” – fejtette ki az interjúban a cseh államfő. Hozzátette: a kormányt olyan szakértőkből állítaná össze, akik ismerik az egyes tárcák problémáit, így nincs szükségük betanulásra.

Ez a hivatalnoki vagy szakértői kormány is csak az előre hozott választásokig helyettesítheti a lemondott kormányt. Ezt a kombinációt egyáltalán nem lehet kizárni” – húzta alá a köztársasági elnök. Prágai politikai és újságírói körökben a szakértői kormány lehetséges fejeként a leggyakrabban Jirí Rusnok volt szociáldemokrata pénzügyminisztert emlegetik. Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök hétfőn lemondásra kényszerült, mert vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval vádolnak.

A jobbközép kormánykoalíció, illetve a baloldali ellenzék eltérő módon szeretné megoldani a helyzetet. A koalíció azt szeretné, ha tovább kormányozhatna, de egy új, soraiból származó kormányfővel, míg az ellenzék határozottan előre hozott választásokat követel.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natty Bumppo
2013. június 24. 18:31
Nekünk állítottak a ballibek már egyet, ha jót akartok ne tegyétek!
kjkj945
2013. június 24. 14:42
Olyat, mint nálunk brácsával csináltak???
bunko_jobbos
2013. június 24. 12:56
Gondolom azért, hogy ne a jobboldal állítson újra kormányt. Valszeg ennek nem sok az esélye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!