Obama a szíriai felkelők katonai támogatása mellett határozott

2013. június 14. 07:30

Barack Obama amerikai elnök a Bassár el-Aszad rendszere ellen harcoló szíriai felkelőknek nyújtandó katonai támogatás mellett döntött – közölte csütörtökön a Fehér Ház.

2013. június 14. 07:30

Az elnök úgy döntött, hogy nagyobb támogatást nyújt az ellenzéknek, ami magában foglalja a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak nyújtandó közvetlen támogatást, ide értve a katonai támogatást is – fejtette ki Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának stratégiai kommunikációért felelős helyettese. „Ez mind hatályában, mind pedig mértékében el fog térni attól, amit eddig a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak nyújtottunk” – tette hozzá. A Legfelsőbb Katonai Tanács a szíriai ellenzéki vezető polgári csoportjának katonai szárnya.

A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Washington a további lépésekről a jövő héten Észak-Írországban konzultálni akar Oroszországgal, a G8-csoporttal és az ENSZ-szel is. „Oroszországot és a nemzetközi közösség minden tagját aggodalommal kell eltöltenie annak, hogy vegyi fegyvereket alkalmaznak” – mondta Rhodes. Az Egyesült Államok ugyan részt akar venni azon a genfi konferencián, amely a szíriai konfliktus rendezéséről fog szólni, de nincsenek illúziói – tette hozzá.

Rhodes nem bocsátkozott részletekbe a katonai segítségnyújtás módjával kapcsolatban, de azt elmondta, hogy egy esetleges repüléstilalmi övezet létrehozásáról egyelőre nem született döntés. A katonai támogatásról szóló bejelentést megelőzően a Fehér Ház közölte: az Egyesült Államok meggyőző bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy az Aszad-rezsim több alkalommal kisebb mennyiségben vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen. Az egyebek között szarin ideggázzal végrehajtott támadásoknak 100-150 ember eshetett áldozatul. Washington szerint nincs rá bizonyíték, hogy a felkelők is rendelkeznének vegyi fegyverrel.

Az amerikai vezetést végül a Franciaország által rendelkezésre bocsátott bizonyítékok győzték meg végérvényesen. Párizs és London már korábban hangoztatta, hogy meggyőződött a Szíria általi vegyifegyver-használat megtörténtéről. A bizonyosságról a Fehér Ház tájékoztatta a kongresszust. A vegyifegyver-bevetéssel a szíriai kormányerők átlépték azt a határt, amelyet Obama húzott meg. Az elnök kilátásba helyezte, hogy ha ez megtörténik, akkor komoly válaszlépések várhatók. Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának friss közleménye szerint a szíriai polgárháborúban – 2011. márciusi kezdete óta – több mint 93 ezer embert, köztük 6500 gyereket öltek meg.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. június 15. 05:05
Izrael befosott az orosz rakéta védelemtől... és milyen vegyifegyver az, amit 100 emberen használtak? épp ellenkezőleg...szabad elvonulási folyosót hagytak a lázadóknak a város ostrománál...
Thomas Müller
2013. június 14. 11:48
Az amcsik önkényesen eldöntik, hogy melyik konfliktusban melyik fél a jó, és azt támogatják. Most éppen az, amelyik semmiben sem jobb, mint a kormánypártiak.
celkereszt
2013. június 14. 10:20
Vegyi fegyverek használatának kizárólag a szír állam nem venné hasznát. Taktikai jelentősége nincs, stratégialig káros. Egyedül a felkelőknek(terroristáknak) áll érdekében. Na, jó, meg kell valamivel indokolni, hogy az USA miért támogatja a terroristákat.
august
2013. június 14. 09:59
Érdekes ez az USA. Most már nyíltan a polgárháborúkat támogatja. Gyalázatos egy országot csináltak belőle, Mármint az USA-ból. Nem tudom az Oroszok mit lépnek, új Vietnam kerekedik? Európába újra menekültáradat érkezik, emberi nyomorúság emberöltők hosszában..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!