Nemcová a legerősebb cseh kormánypárt miniszterelnök-jelöltje

2013. június 19. 22:09

Miroslava Nemcová, a cseh parlament alsóházának elnöke a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kormányfőjelöltje – jelentette be Martin Kuba, az ODS ügyvezető elnöke a párt szűkebb vezetésének szerdai ülése után.

2013. június 19. 22:09

Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök hétfőn lemondott, mert a rendőrség hatalommal való visszaélés és korrupció vádjával vizsgálati fogságba helyezte kabinetfőnökét, Jana Nagyovát. AZ ODS vezetőségi ülése előtt Kuba találkozott Karel Schwarzenberggel, a koalíciós TOP 09 párt elnökével is. Helyi megfigyelők szerint valószínű, hogy Nemcová jelölését a koalíciós partner elfogadja.

Zbynek Stanjura közlekedési miniszter a szűkebb pártvezetés ülése után azt mondta, hogy az ODS vezetése nem pártmegoldást, hanem koalíciós megoldást kíván előterjeszteni Milos Zeman államfőnek. „Úgy tudom, hogy közös koalíciós jelöltet szeretnénk előterjeszteni az elnök úrnak” – jegyezte meg Stanjura, aki tagja a szűkebb pártvezetésnek, és a sajtó szerint ő is egyike volt a lehetséges jelölteknek. A koalíciós partnerek – a TOP 09 és a Liberális Demokraták (LIDEM) – képviselői Nemcová jelöléséről egyelőre nem nyilatkoztak. Korábban azonban azt állították, elfogadják az ODS jogát a kormányfőjelölt állítására.

Zeman köztársasági elnök korábbi bejelentése szerint péntektől hétfőig külön-külön találkozik a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megvitassa velük a kormányválság megoldását. Az ODS ügyvezető elnöke közölte, hogy pénteken délután találkozik az államfővel. Zeman szerdán bejelentette, jövő kedden sajtótájékoztatót tart, amelyen beszámol a hét végi konzultációk eredményéről.

Csehországban az államfő jogkörébe tartozik hogy valakinek kormányalakítási megbízatást adjon. A kormánykoalíció és az ellenzék eltérő módon képzeli el a kialakult helyzet megoldását. A koalíció kormányon szeretne maradni, de más miniszterelnökkel, míg az ellenzék határozottan előre hozott választást szorgalmaz. Lubomír Zaorálek, a szociáldemokraták alelnöke Nemcová jelölésével kapcsolatban csak annyit mondott: számukra a nevek nem érdekesek, mindezt csak időhúzásnak tartják. Miroslava Nemcová 1952-ben született Dél-Morvaországban. A kilencvenes évek közepén lépett be az ODS-be, s évek óta a pártvezetés oszlopos tagja. 1998-tól parlamenti képviselő, az alsóház élén 2010-től áll.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. június 20. 10:08
Kár, hogy nem a Petra inkább, ha már Nemcová ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!