Forródrótot létesít Kína és Vietnam

2013. június 21. 11:40

Sűrűbb kapcsolattartásban és munkacsoportokban folytatandó, részletes tárgyalásokban állapodott meg a tengeri területeket érintő ügyekben Kína és Vietnam elnöke Pekingben – jelentette a két állami vezető közös közleményét ismertető állami média pénteken. Döntöttek egy „válságkezelő” forródrót létrehozásáról is, amely a két ország külügyminisztériumát köti majd össze.

2013. június 21. 11:40

Truong Tan Sang vietnami elnök és kínai vendéglátója, Hszi Csin-ping a közös közlemény szerint abban állapodott meg, hogy határvitáikat párbeszéd útján igyekeznek véglegesen megoldani. Addig is semleges átmeneti megoldásokat keresnek, s a nyugalom biztosítására törekszenek, hogy vitáik ne mérgesedjenek el – áll a megállapodásban.

A két szomszédos állam között komoly nézeteltérés van egyes dél-kínai-tengeri területek hovatartozása kérdésében, s ezért nem ritkák a kisebb-nagyobb tengeri és diplomáciai összetűzések. Hanoiban olyan tüntetéseket is engedélyeztek már, amelyek a kormány erőteljesebb fellépését követelték Peking ellenében, Vietnam szuverenitásának védelme érdekében.

A vietnami elnök háromnapos látogatása alkalmából összesen tíz együttműködési megállapodást írtak alá Pekingben, köztük a Pejpu (Tonkin) öbölben folytatandó közös gázkitermelésről. Ez az együttműködés negyedik meghosszabbítása 2006 óta.

Truong Tan Sang a kínai kormányfővel, Li Ko-csianggal is találkozott, aki a két ország kapcsolatainak fontosságát hangoztatta, és fontosnak nevezte a bizalom megerősítését, valamint a kereskedelmi és infrastrukturális területen folytatott együttműködés fokozását.

Li úgy vélte, a dél-kínai-tengeri vitáikat úgy kell megoldaniuk, hogy tartózkodnak azok „nemzetköziesítésétől”. Peking ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy Hanoi az Egyesült Államok támogatását kereste a Pekinggel fennálló vitáiban. S még kevésbé veszi jó néven, hogy Washington erre – még ha módjával is, de – készségesnek mutatkozott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!