Folytatódnak a tüntetések Törökországban

2013. június 16. 17:00

A török rendőrség töménytelen mennyiségű könnygázzal és gumilövedékekkel sem tudja távozásra bírni a kormány ellen tüntetőket. Mindeközben Recep Tayyip Erdoğan kormányfő Ankara után Isztambulba hívta híveit.

2013. június 16. 17:00

Az Occupy Gezi Facebook-oldal információi szerint a rendőrök letartóztatják azokat, akik gázmaszkban lépnek az utcára. „Az, hogy gázmaszk van rajtam, még nem jelenti, hogy terrorista vagyok! Csak sétálni szeretnék!” – nyilatkozta egy színész, Sezgi Mengi, aki már nem tud bízni a hatóságokban. A híradások szerint a tiltakozók igyekeznek a könnygáz elől fedett helyre, plázákba vagy éttermekbe menekülni, miközben egyre több felvétel tanúsága szerint a rendőrök direkt céloznak a tüntetők testére. Több felvétel szerint a rendőrök valamilyen adalékanyagot öntenek a vízágyúk vízéhez is. A tüntetések folytatódtak Ankarában és Izmirben is. Az ellenzéki CHP vezetője, Kemal Kılıçdaroğlu támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A Taksim téren és a Gezi parkon Erdoğan miniszterelnök tegnap esti kiürítésre felszólító ultimátuma után egy órával újra rajtaütöttek a rendőrök: a tüntetők szerint több, mint száz ember megsérült. Az ellátásukat segítő orvosokat a mai napon letartóztatták. „Mostantól az állam kénytelen feltételezni, hogy aki a Taksim téren marad, az valamelyik terrorszervezet támogatója” – fogalmazott Törökország EU-val kapcsolatos ügyekért felelős minisztere, Egemen Bağış. A politikus szerint a külföldi média nagyot hibázik a zavargásokkal kapcsolatban, és gyanúsnak tartja, hogy valaki fizet ezekért a riportokért. Időközben Erdoğan miniszterelnök több tízezer hívét hívta Isztambulba, szállításukhoz még az egyébként lezárt kompokat is újranyitották.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tisen
2013. június 17. 16:00
nevetseges hogy mennyire elmasitjak a hireket az europai mediaban...
magnamater
2013. június 16. 22:29
Kinek az érdeke ez a balhé? Alighanem Izraelnek - amíg belső bajokkal vannak elfoglalva, eszükbe se jut Izrael ellen szövetkezni.
perszekutor
2013. június 16. 22:03
Kedves Felebarátaim! Nehogy már mi mondjuk meg Budapestről nekik, hogy ki a jó török és ki az 'antiszemita'. A Taksim tér beleillik a sorba - kész, passz. OFF: Valamelyik rafinált veres róka belépett a nevemben. Micsoda teremtmények vannak.
Nosam
2013. június 16. 21:56
A szíriai-török konfliktus: http://www.parameter.sk/kategoria/cimkek/sziriai-torok-konfliktus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!