Előrehozott választást követelnek az államfőtől a cseh szociáldemokraták

2013. június 23. 09:57

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) felszólítja Miloš Zeman államfőt, hogy tegyen meg mindent a képviselőház feloszlatása és az előre hozott parlamenti választás kiírása érdekében – tájékoztatta Bohuslav Sobotka, a ČSSD elnöke a párt központi bizottságának szombati ülése után Prágában a sajtót.

2013. június 23. 09:57

A ČSSD hivatalos álláspontját szombaton este tolmácsoljuk az elnök úrnak Lányban” – közölte Sobotka.

Zeman pénteken kezdett konzultációkat a parlamenti pártok képviselőivel a Petr Nečas miniszterelnök lemondása után kialakult kormányválság megoldásáról. Először a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt vezetőit fogadta. Mindkét párt a jelenlegi kormánykoalíció fenntartása mellett van, de új miniszterelnökkel. Az ODS közölte az államfővel, hogy Miroslava Nemčovát, a képviselőház polgári demokrata elnökét javasolják kormányfőjelöltnek. A TOP 09 támogatja Nemčovát, de azzal a feltétellel, hogy a koalíció előbb rendezi az új képviselőházi elnök kérdését.

A koalíciós tanács szombat esti ülésén az ODS felajánlotta a TOP 09 pártnak, hogy jelöljön valakit Nemčová helyett a képviselőház élére. A koalíció abban is megegyezett, hogy ha Zeman Nemčovát jelöli a kormányfői tisztségre, akkor a bizalmi szavazás előtt szavazást tartanak a képviselőház új elnökéről. A TOP 09 egyelőre nem nyilatkozott, kit kíván jelölni erre a tisztségre.

Az elnök úrnak lehetősége van arra, hogy a szociáldemokrata megoldási javaslatot ne fogadja el. A mi véleményünk azonban az, hogy a mai képviselőházban sem a kormánykoalíció, sem a baloldali ellenzék nem képes stabil kormányt alakítani, ezért előre hozott választásra van szükség” – hangsúlyozta Sobotka. Leszögezte: a szombat esti találkozón megpróbálják meggyőzni Zemant, hogy fogadja el a ČSSD megoldási javaslatát.

Szintén az előre hozott választást tartja a jelenlegi válság legjobb megoldásának az ugyancsak ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM). „Álláspontunkat tolmácsoltuk a köztársasági elnöknek” – közölte Vojtěch Filip, a KSČM elnöke azután, hogy a párt képviselőit Lányban fogadta az államfő. Zeman már korábban bejelentette, hogy a hétfőig tartó konzultációk eredményéről keddi sajtótájékoztatóján számol be.

Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Nečas miniszterelnök hétfőn lemondásra kényszerült, mert vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval vádolnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!