Cseh sajtó: Zemanokrácia!

2013. június 26. 10:58

Miloš Zeman cseh államfő mindenki ellen lépett Jiří Rusnok kormányfővé való kinevezésével – állítja egybehangzóan a szerdai prágai sajtó. Néhány kommentár szerint Zeman eljárása nem segít Csehországnak, inkább elmélyíti a bizonytalanságot.

2013. június 26. 10:58

A Hospodárské Noviny című gazdasági lap megjegyzi: bár az alkotmány szerint az államfő bárkit kinevezhet kormányfőnek, de tiszteletben kellene tartania a parlamenti erőviszonyokat.

Zeman, Csehország történelmében először, nem vette figyelembe a parlamenti többséget, s ezzel összeütközésbe került a parlamenti demokrácia alapszabályaival. A kormány összetételének a választások eredményét, és nem az államfő elméjének állapotát kell tükröznie” – írja a lap. Úgy látja: Zeman nemcsak a koalíciónak, hanem az egész parlamentnek hadat üzent. A jövő szempontjából az lenne a legjobb, ha a pártok gyorsan megegyeznének az előre hozott választásban. A megoldás a TOP 09 kezében van, s vezetőinek be kellene ismerniük, hogy a volt koalíció legitimitása sem éppen erős.

Zemanokrácia” – ezzel az első oldalas főcímmel ír az új kormányfő kinevezéséről a Lidové Noviny. A konzervatív újság megkérdőjelezi Zeman kijelentését, miszerint egy esetleges második kormányalakítási kísérletnél figyelembe venné, hogy az eddigi koalíciónak 101 képviselője van a parlamentben. „Az eddigi tapasztalatok alapján a képviselőház jól tenné, ha egyáltalán nem hinne az elnöknek” – állapítja meg a lap.

A jelenlegi helyzetből a lap csak két kiutat lát: vagy gyorsan eljutni a harmadik kormányalakítási kísérlethez, amikor a kormányfő személyére a képviselőház elnöke tehet javaslatot, vagy mihamarabb előre hozott választást tartani. „A parlamentnek kötelessége felújítani a parlamenti rendszert” – szögezi le a Lidové Noviny. Egy másik kommentárjában a lap rámutat: a múlt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a képviselőház feloszlatása nem lesz könnyű feladat. „Az alkotmány nem egyértelmű, az esetleges alkotmányos viták elhúzódnak, s a döntőbírói szerep azé az alkotmánybíróságé, amelynek összetételét éppen időben újította meg Zeman” – jegyzi meg az újság.

A liberális Mladá Fronta Dnes első oldalas szalagcíme: „Mindenki ellen”. A lap kommentátora úgy véli: Zeman az alkotmány megsértésének nagyon gyenge jegére tévedt, s önmagát kiáltotta ki legfőbb bírónak. „Ezt nem szabad megbocsátani neki” – írja az újság. Úgy véli: Zeman olyan kormányt akar, amely hű lesz hozzá, s ő lesz hatalmon. Bár azt állítja, hogy ő is előre hozott választást akar, ennek az ellenkezője igaz. A választások várható győztesének, a szociáldemokrata-kommunista koalíciónak ugyanis semmi szüksége sincs az elnökre.

Visszaadná kezébe a koszorúkat, s emlékművekhez küldené beszédeket mondani” – jegyzi meg a lap. Rámutat: Zeman tapasztalt politikus, és nem koszorúkat, hanem hatalmat akar, s ezt az alkotmányosság peremén is kész kiharcolni magának. „Ha az elnöknek megbocsájtjuk ezt az antidemokratikus bűvészkedést, ukrán világ vár ránk” – állítja a Mladá Fronta Dnes.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2013. június 26. 11:12
Ha Zeman nem baloldali lenne, és olyan ellenzéke és külföldi lejáratói lennének, mint Orbánnak van, már Csehországtól szörnyűlködne az egész EU. De érdekes módon ott a demokrácia stabil...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!