Balközép szavazók tüntetnek az olasz államfőjelölt ellen

2013. április 18. 15:41

Saját pártjuk jelöltje ellen tüntettek az olasz balközép választók, akik az utcán és az interneten mondtak véleményt a parlamentben csütörtökön kezdődött államfőválasztásról.

2013. április 18. 15:41

A képviselőház épülete előtti téren összegyűlt balközép választók csütörtök reggel óta az 5 Csillag Mozgalom jelöltjének, Stefano Rodota alkotmányjogásznak a nevét skandálták. „Rodotát elnöknek!” – kiabálták. „Azt reméljük, kiáltásunk behallatszik a képviselőházban államfőt választó politikusokhoz! A balközép ne szavazzon Franco Marinire, szavazzon Rodotára!” – jelentette ki az egyik tiltakozó az olasz és külföldi újságíróknak. A balközép Demokrata Párt (PD) párttagjai és egyszerű szimpatizánsai már éjszaka megmozdultak, azután, hogy a PD bejelentette a jobbközép Szabadság Népével (PdL) közösen választott jelölt, Franco Marini nevét. A PD hívei körbevették a párt vezetőségi ülésének helyszínét, és „árulót” kiabáltak a jobbközéppel megalkuvó Pierluigi Bersani PD-főtitkárra, aki egy mellékajtón távozott.

A PD politikusainak email-címét és Facebook-oldalát a Marini jelölését ellenző üzenetrengeteg bénította meg. A leveleket az olasz újságok máris közölték: volt, aki azzal fenyegetett, ha Marini lesz az államfő, soha többé nem szavaz a balközépre. Nem nyugodtabb a helyzet a képviselőházon belül zajló államfőválasztáson sem, amelyet a SkyTg24 hírtelevízió „utolsó ítéletnek” nevezett, hangoztatva, hogy a szavazás a pártok sorsáról is határoz. A PD több politikusa a kamerák előtt hangoztatta, hogy nem hajlandó pártja jelöltjét támogatni. Roberto Giacchetti PD-képviselő közölte, hogy ő Emma Boninóra szavaz.

A csütörtöki napilapok arra emlékeztettek, hogy a titkos voksoláson „minden megtörténhet”, azt találgatva, mekkora erőt képvisel a Marini ellen szavazók tábora, és ez milyen párttaktikához vezethet. Egyedül a szavazásra késve érkező Silvio Berlusconi PdL-elnök tűnt nyugodtnak. „Az, hogy Berlusconi ennyire elégedett Marini jelölésével, már önmagában gyanús” – hangoztatta Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke. Marini szenátusi dolgozószobájában vár az eredményre. Az újságíróknak elmondta, hogy jelöléséhez elsőként Ciriaco De Mita, az egykori Kereszténydemokrata Párt (DC) volt elnöke gratulált neki. A 80 éves Marini 1985-91 között a CISL szakszervezeti szövetség főtitkára, 1991-1992-ben az Andreotti-kormány munkaügyi minisztere volt, majd az Olasz Néppárt elnöke két éven át, s a Prodi-kormány idején, 2006-től 2008-ig a római parlament szenátusának elnöki tisztségét foglalta el. 2007-től a PD tagja.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. április 18. 18:45
Az emberi hülyeség határtalan. Az olasz balközépé vezet. Az ország lassan kormányozhatatlan, döngő léptekkel halad az újabb leminősítések felé, erre egy hatalom nélküli elnök miatt visonganak. A háború óta egyetlen miniszterelnök, Berlusconi töltötte ki a hivatali idejét (többször is), erre épp ő a szitokszó a balfélen. Nem csoda, hogy Észak le akar szakadni a Középről és a Délről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!