A helyi magyarság képviselőivel találkozott Lendván Martonyi János

2013. április 26. 19:48

A helyi magyarság képviselőivel folytatott megbeszélést pénteken Lendván Martonyi János külügyminiszter, miután Ljubljanában tárgyalt szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel.

2013. április 26. 19:48

A magyar diplomácia irányítója megtekintette a lendvai várat, majd a Muravidéki Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (MMNÖK) székházában találkozott többek között Horváth Ferenccel, a közösség tanácsának elnökével és Göncz Lászlóval, a szlovén parlament magyar képviselőjével. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón a külügyminiszter azt hangoztatta: a muravidéki magyarság viszonylag kis közösség, de mindent megtesz annak érdekében, hogy fennmaradjon, és megőrizze önazonosságát, kultúráját. Elmondta: lenyűgözte, hogy milyen gazdag kulturális élete van a helyi magyar közösségnek, amely szerinte minden csodálatot és elismerést megérdemel.

Néhány éve úgy tekintünk a határon túli és általában véve a határon kívüli magyarságra, mint egy különleges erőforrásra. Úgy látjuk, hogy ez különleges felelősséggel is jár Magyarország felé és a mindenkori magyar kormány felé” – mondta Martonyi János. Hozzátette, hogy nemcsak támogatni kell a határon túli magyar közösségeket, hanem azonosulni kell velük és problémáikkal, és mindent meg kell tenni politikai szinten is ahhoz, hogy az összmagyarság együtt maradjon.

Martonyi János megismételte, hogy a szlovén-magyar kapcsolatok jók, vitás kérdések nincsenek, a nemzeti kisebbség helyzetének kezelését pedig mindkét fél alapvetően jónak tartja. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy már a harmadik szlovén kormány napirendjén szerepel a nemzetiségi törvény. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi kabinet végül tető alá is hozza a törvényt, amiről szó volt ljubljanai tárgyalásain is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2013. április 26. 20:22
A szlovének a legnormálisabbak az ottani magyarokkal (lehet, hogy azért is, mert nem túl sokan vannak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!