Václav Klaus leszélsőbalosozta Václav Havelt

2013. február 11. 14:57

Václav Havel egy szélsőséges baloldali volt, aki bomlasztotta a létező társadalmi rendet – állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

2013. február 11. 14:57

A Do Reczy című lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjújában Klaus államfő elődje ideológiáját „havelizmusnak” minősítette, s a francia jakobinusok ideológiájához hasonlította. Szerinte Havel célja egy „elitista posztdemokrácia” kialakítása volt, s a piacot állítólag „kofáskodásnak” tartotta. „Meg kellene említenem talán a kozmopolitizmusát is (Havelét), amely ellentétes az én, államba vetett hitemmel. Külpolitikai téren robbanékony beavatkozás párti volt, ahelyett, hogy tiszteletben tartotta volna a világ bármelyik államát” – fejtette ki Klaus az interjúban, amelynek szövege a cseh elnök honlapján is megjelent.

A hivatalából március 7-én távozó cseh államfőnek nem ez az első erős kijelentése elődje, Václav Havel címére, aki 1989-től 2003-ig volt csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök volt. Petr Hájek, Klaus legfőbb politikai tanácsadója tavaly megjelent könyvében Havelt „a hazugság és a gyűlölet eszközének” nevezte, s nagy feltűnést keltett, amikor Klaus azt mondta, „ezt a könyvet szinte kötelező olvasmánnyá kellene tenni” Csehországban.

Klaus olyan „elkényeztetett gyerekként viselkedik, akinek elveszik a játékát” – reagált a cseh köztársasági elnök interjújára Vladimír Hanzel, Havel volt személyes titkára. Úgy vélte, hogy az államfő „teljesen elveszítette a józan eszét”. „Nyilvánvaló, hogy Klaust a féltékenység vezérli, mert érzi, hogy rövidesen a cseh történelem elfelejtett figurájává válik, míg Havelt egyre inkább az újkori cseh történelem egyik legnagyobb személyiségének tekintik” – nyilatkozta Hanzel. Alexandr Vondra volt miniszter, aki egykoron a csehszlovák ellenzéki mozgalomban Havel harcostársa volt, kijelentette, hogy Klaus állításai „alaptalanok, értelmetlenek és elfogadhatatlanok”.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. február 12. 09:27
Václav Klaus a maradék nimbuszát is (ha volt neki olyan egyáltalán) két kézzel rombolja - amióta kiköltözött a Hradzsinból, meg különösen... Kevés nála cinikusabb ember van ma a politika világában. Nem fog hiányozni.
balbako_
2013. február 11. 17:58
Havel is liberális lett igaz a mieinknél nemzetibb.
GV0917
2013. február 11. 17:54
Bohémia fővárosa az az arany Prága, Ahol, hotel étel- ital bizony nagyon drága! Hogy ne menjen símán a nap,összehorgol két cseh Mit odavág egyikőjük,vigyáz,el ne vétse! Jót koppanjon a kobakján,hogy ebből megértse, Csehországban csehül élnek,de nem szűken mégse'!
silenceCZ
2013. február 11. 17:04
Klaus nem tudja elviselni, hogy márciustól nem Ő lesz az elnök, rugdos maga körül ezerrel... Egy ma délutáni prágai graffiti : "Nyugi Václav(Klaus), pápa még lehetsz"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!