Crin Antonescu: Orbán úr a magyarság pápája akar lenni

2013. február 08. 14:39

A pénteki romániai lapok többsége mind a magyar, mind a román kormányt felelősnek tartja azért, hogy éles vita alakult ki közöttük a székely zászló ügyében, reagálásukat túlzónak tartja, ami szerintük csak mögöttes érdekekkel magyarázható.

2013. február 08. 14:39

Dan Constantin, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szócsövének számító Jurnalul National vezércikkírója úgy vélekedett: Németh Zsolt külügyi államtitkárnak régóta „feladata”, hogy nyilatkozataival Romániát provokálja, és ebben most Füzes Oszkár bukaresti nagykövet is besegített neki. A szerző úgy véli, a Fidesz már a jövő évi választásokra készül. Szerinte a „rossz a gazdasági helyzetbe került Magyarország elszigetelődött a sovén és antiszemita felhangokkal kísért jobboldali politikájával”, a választások kimenetelét pedig a félmillió külhoni kettős állampolgár szavazata döntheti el a Fidesz és a szocialisták között. Constantin szerint „a két vuvuzela” az erdélyi szavazatszerzés reményében forralta fel a székelyzászló-ügy vizét, amellyel mások fogják „leforrázni” magukat.

A liberális kötődésű Adevarul a székelyzászló-ügyet kommentáló Crin Antonescu liberális pártvezér egy televíziós nyilatkozatát idézi. Az USL társelnöke azt fejtegette, hogy Orbán Viktor „egy kis ország miniszterelnöke – hiszen Magyarország a demográfia, az erő, a források szempontjából kis ország –, amelynek vezetője nagy politikát akar csinálni”. Antonescu hozzátette, hogy ez egy revizionista politika, majd folytatta: „Orbán úr az egész világ magyarsága számára az akar lenni, mint a katolikusoknak a pápa”. A román szenátus elnöke azt is leszögezte, hogy „Orbán miniszterelnökkel nem lehet olyan párbeszédséma szerint tárgyalni, mint ahogy elődeivel tárgyaltak a román hatóságok”. A székelyzászló-ügyet Antonescu magyar provokációnak nevezte, amelyre szerinte – az állásfoglalást elhárító – Traian Basescu államfőnek kellett volna higgadt, de határozott választ adnia.

A jobboldali Romania Libera Cristian Campeanu véleménycikkét közli „Őrültség Bukarestben és Budapesten” címmel. „Két kis ország, amelyeknek az élén egy-egy autokratikus hajlamú, a jogállamisággal hadilábon álló politikus áll, lelkesen belevetette magát a legkezdetlegesebb populista nacionalizmusba, hogy saját kudarcairól elterelje a figyelmet: így tekintenek a magyar-román feszültségre Európából” – vélekedik a szerző. Rámutat: Kovászna megye prefektusának nem lett volna szabad megengednie magának, hogy egy gyarmatosító hatalom arroganciájával eltávolítsa a székely zászlót egy, a megyeházán rendezett ünnepségről. Szerinte ezzel csak megerősítette azt az érzést a magyarokban, hogy a román hatóságok egy megszálló erő képviselői a Székelyföldön. Úgy vélte: ezért beszélt Németh Zsolt „szimbolikus agresszióról”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. február 08. 16:58
Pont a Victornak plágium a dolgozata, mint Furcsányé (igaz, nem veszett el, ezért tudott hamisítást megállapítani a bíróság). A másik Viktor, Orbán semmilyen székely zászlót nem tétetett ki. Rábízta a székelyekre és az itteni magyar polgármestörökre. Innen kezdve Ponta orbánozása éppolyan hamis, mint hazai szocialista elvbarátaié.
OberEnnsinnen
2013. február 08. 16:48
Ez az enyém, mindig is enyém volt, minden más hazugság, - mondja a rabló(utód).
Adalbert
2013. február 08. 16:08
Jaj-jaj, már megint a gonosz Orbán! Azt senki se vette még észre, hogy Orbán Viktor meg se szólalt az ügyben? Eközben Ponta kollégája személyeskedő támadást intézett magyarországi politikusok ellen, olyan hangnemben, amely magyar kollégák részéről elképzelhetetlen. De persze biztosan Füzes Oszkár és Németh Zsolt nem voltak elég „diplomatikusak”. Egy fenét! A helyes választ adták a feltett kérdésre: „Ha az erdélyi magyarok autonómiát akarnak, akkor azt a magyar kormány támogatja”.
simonszól
2013. február 08. 15:59
Inkább így semhogy ti legyetek a pópája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!