Trónörökös érkezik Nagy-Britanniában

2012. december 03. 17:45

Nagy-Britanniában bejelentették, hogy Vilmos herceg és Kate Middleton gyermeket várnak.

2012. december 03. 17:45

II. Erzsébet királynő hatvan éve, 1952 februárja óta ül Nagy-Britannia trónján. Őt fia, Károly herceg követné a trónon, aki után Vilmos herceg léphet majd egyszer trónra. A Windsor-ház története a mai bejelentéssel folytatódhat: hivatalosan megerősítette a Buckingham-palota, hogy Vilmos herceg és felesége, Kate Middleton gyermeket várnak.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2012. december 04. 10:53
na, látom a vita nyugvópontra jutott, térjünk vissza az eredeti témához: Fekete Vipera (2. sorozat, 1. rész) Dadus: Majdnem fiú lettél, kis cukorfalatom. Királynő: Micsoda? Dadus: Bizony, épphogy kipottyantál anyukádból és mindenki elkezdett kiabálni: "Fiú! Fiú született!" Aztán valaki megszólalt: "De hát nincs is kukaca". És aztán azt mondtam: "Egy fiú kukac nélkül? Áldott legyen az Úr, mekkora csoda: egy fiú kukac nélkül!" Aztán Morus Tamás rámutatott, hogy a kukac nélküli fiú az voltaképpen lány. Hát, elég csalódott volt mindenki. Melchett: Ó igen, bizony, igencsak éleselméjű ember volt az a Morus Tamás.
Akitlosz
2012. december 03. 21:43
Ja és még annyit, hogy a királyi tanács intézményét nem I. István találta ki, csupán átnevezte az addig is létező fejedelmi tanácsot, ami már a Vérszerződés óta létezett. A magyar alkotmányosság megértéséhez az első figyelembe veendő dokumentum a vérszerződés.
Akitlosz
2012. december 03. 20:51
A joguk megvolt hozzá, nem úgy mint Angliában ugye, de mindig az erőviszonyok döntenek. Értelemszerűen a király mindig a saját gyermekét szeretné utódjának. De attól még nem ez a törvény, Magyarországon nem is lehet, a király sohasem volt abszolút hatalmű uralkodó. Az általand ajnározott törekvés magyarázata az ókorig nyúlik vissza. Akkoriban a király azt csinált, amit akart, és maga határozhatta meg az utódját is. Ennek semmiféle korlátja nem volt. Bárkit választhatott utodjának. Nem kellett, hogy királyi család tagja legyen, de még az sem, hogy "nemes" ember legyen. Ennek ellenére valahogyan általában mégis a saját fiúkat ültették a trónra maguk után. Ki érti miért? Ez a szokás vált törvénnyé Nyugat-Európában. Magyarországon azonban nem, mégpedig a Vérszerződés miatt, amelyben benne volt, hogy a Nagyfejedelem, később a király ugye köteles bevenni a többi vezért is az országot irányító tanácsba. Ezt a tanácsot, mint írtam már I. István létrehozta, s ennek a tanácsnak volt meg a királyváalsztó joga. Ez a dolog jogi része, a gyakorlat meg egy másik része. Nyilván mindig az lett a király, aki nagyobb befolyással, támogatottsággal rendelkezett, akinek nagyobb hadserege volt. A politika már csak így működik, de jogi alapja Magyarországon semmi nem volt a nyugati öröklési rendnek. Az lehet, hogy a királyt a saját fia követte a trónon, de ő is VÁLASZTOTT és nem örökletes királyként. Lásd I. János király fiát, II. Jánost rex electus!
trespass
2012. december 03. 19:37
Ej-ej mandi! Egy ilyen hírrel belerondítani ebbe a csodálatos ocsmányságba, ami napok óta itt folyik! Bár ahogy elnézem a helyi kiválóságok ezt mocsokká tudják változtatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!