A marihuánáról és a melegházasságról is szavaztak az amerikaiak

2012. november 07. 10:32

Az elnökválasztással egy időben több államban tartottak népszavazást a marihuána legalizálásáról, a melegházasságról, illetve az abortusz feltételeiről, Puerto Rico pedig arról döntött, hogy szeretne az USA 51. tagállama lenni.

2012. november 07. 10:32

Több államban népszavazást is tartottak az elnökválasztással egy időben. Colorado állam az USA történetében először szabadidős céllal is legalizálta a marihuánát, hasonlóan döntött Washington, Massachusettsben pedig a marihuána orvosi használatát szavazták meg az emberek. Az oregoniak és az arkansasiak elvetették a kérdést, Montanában pedig a szigorítás mellett döntöttek a választók.

Az USA történetében harminc elutasított népszavazás után ezúttal Maine államban a melegházasság engedélyezése mellett tették le voksukat a szavazók. Bár szoros az állás, egyelőre szintén az igenek vezetnek a kérdésben Marylandban és Washingtonban. Minnesota a melegházasság tiltásáról szavazott, ám itt is egyelőre az ezt elutasítók vezetnek.

Floridában arról voksoltak, hogy a jelenlegi helyzethez hasonlóan az állam a jövőben se támogassa az abortuszt, ám ezt az emberek elutasították. Montanában az volt a kérdés, hogy a tinilányoknak kell-e szülői engedély a beavatkozáshoz, amelyre viszont igent mondtak a szavazók.

Puerto Rico lehet az USA 51. tagállama, a helyi népszavazáson voksolók 50 százaléka ugyanis ezt támogatta, 32 százalék maradna csak a jelenlegi társult státusznál. Hogy 1959 után újra bővüljön az USA, azt azonban még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia – áll az Index összefoglalójában.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kal
2012. november 07. 16:18
Nagyon kiváncsi lennék arra, hogy most, amikor többmillió amerikai egyértelműen és világosan kiállt az azonos neműek házassága mellett, hogyan fognak erre reagálni azok a homofób egyházi vezetők, akik eddig csak valami jelentéktelen kisebbség erőszakos magamutogatásának próbálták beállítani az LMBT közösségnek házassági egyenlőséghez való jogra vonatkozó követelését. A témával összefüggő elemzést ld: http://kaleidoscope.blog.hu/2012/11/07/fontos_gyozelem_931
Gyurcsány Viktor
2012. november 07. 14:33
Ezért nem szabad legalizálni a füvet! "Marihuána hatása alatt álló fiatalok bántalmaztak egy buszsofőrt Balatonbogláron, a tettesek a járműben is jelentős kárt okoztak. A sofőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a gyanúsítottakat őrizetbe vették - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata pénteken. A három fiatal csütörtök délután a vasútállomásnál várakozó menetrend szerinti busz ajtaját rugdalva, majd a vezetőfülke ablakát ütve felszólította a sofőrt, hogy szálljon ki a járműből. Amikor a vezető kiszállt, és távozásra szólította fel a fiatalokat, egyikük egy füves cigarettával megégette az arcát, majd kergették és fenyegették. A sofőr ekkor visszaszállt a buszba, bezárta az ajtót és hívta a rendőrséget - olvasható a közleményben." http://www.metropol.hu/itthon/cikk/957433
polnemkor
2012. november 07. 13:51
A tegnapi Metropolisban Freund Tamás: "– Bennünket, kutatókat ezek az anyagok azért kezdtek érdekelni, mert a kannabisz, a marihuána biológiai hatásmechanizmusának vizsgálatakor egyértelműen kiderült, hogy a kannabisznak külön receptora van az agyban. A receptorok olyan fehérjék, amelyek az adott anyagot megkötik, és ezáltal befolyásolják az agysejtek működését. A marihuána hatásmechanizmusáról is nagyon sok mindent megtudtunk, például azt, miért károsítja a tanulást, a memóriakapacitást. Annak a sejtnek a működését rontja le, amely felelős az éppen kódoló idegsejtek működésének összehangolásáért. Megfelelő szinkron nélkül pedig a memórianyom nem fog beégni." (http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/958122) "A marihuána hatóanyaga, a kannabisz, közvetve lerontja az agyi hullámtevékenységet és a tanulási képességet. Megzavarja a szelektív figyelem és a fókuszáltság, valamint a kielégültség-érzés agyi mechanizmusait, s ennek nyomán szorongás, alulmotiváltság és céltalanság léphet fel."
Alasseo
2012. november 07. 12:21
Huhuhú, hogy hőzöng a konzervatív söpredék. Lehet készüli, itthon is ez lesz! Ha meg nem tetszik, kívül tágasabb. Külön vicces, hogy az amerikai állampolgárnak néhány orbánista majom szabná meg, mit csinálhatnak. Hát anyukátoknak, köcsögök! :D De azért nincs harag? ... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!