Közösen avatott emlékművet a lengyel és az ukrán államfő

2012. szeptember 21. 18:18

A kegyetlen időkben elszenvedett terror és elnyomás emléke egyesíti az ukrán és a lengyel népet – jelentette ki Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken, amikor Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel közösen részt vett a sztálinizmus áldozatainak emelt emlékmű felavatásán a bikovnyai nemzeti történelmi emlékparkban.

2012. szeptember 21. 18:18

Az ukrán elnök kiemelte, hogy Ukrajna hatalmas árat fizetett szabadságáért és függetlenségéért, ezért nem szabad megfeledkezni a sztálini időkben elszenvedett veszteségekről, az ítélet nélküli kivégzésekről. Emlékeztetett arra, hogy a Bikovnya falu mellett a 1930-40-es években agyonlőtt és eltemetett több tízezer áldozat között voltak más nemzetiségűek, köztük lengyelek is – írta a Korreszpondent ukrán hírportál.

Ma emlékezünk az NKVD (belügyi népbiztosság, ide tartozott a szovjet titkosrendőrség is) kínzókamráiba vetett és agyonlőtt lengyelekre, arra az eseményre, amely a katyni bűntettként került be a történelembe” – idézte Janukovicsot az Ukrinform.

A lengyel államfő a maga részéről kiemelte: a most felavatott emlékmű arról tanúskodik, hogy a lengyel nép emlékezik, és sohasem felejti el a kommunista rezsim áldozatait.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!