Még sosem volt ilyen népszerű Angela Merkel

2012. július 06. 08:47

Németországban három éve a legmagasabbra emelkedett Angela Merkel népszerűsége, és a választók többsége a kancellár válságkezelő politikáját is támogatja.

2012. július 06. 08:47

Az ARD közszolgálati televízió szerda késő esti híradójában bemutatott felmérés szerint Angela Merkel a választói támogatottságot mérő skálán a 100-ból 66 pontot ért el, ami 8 pontos emelkedés az egy hónappal korábbihoz képest és a legmagasabb érték a második Merkel-kormány 2009-es hivatalba lépése óta.

A július elején készült felmérés szerint a többség támogatja a kormányt az euróövezeti államadósság-válsággal kapcsolatban, és a konzervatív pártokat (CDU/CSU) tartja leginkább alkalmasnak a válság kezelésére. A választók 58 százaléka szerint Angela Merkel politikája korrekt, álláspontját pedig kellő határozottsággal képviseli az uniós színtéren, 71 százalék pedig osztja Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter véleményét, amely szerint népszavazással kell dönteni arról, hogy a nemzeti szuverenitás további elemeit adják át Brüsszelnek.

A többség – 54 százalék – az adósságok törlesztésére vállalat közösségi garancia koncepcióját is támogatja. Ezen belül 10 százalék az összes euróövezeti tagország összes adósságát szétterítené a közösségre, 44 százalék pedig a kormány álláspontjával megegyezően akkor vezetné be az euróövezeti közös kötvényt vagy a közös adósságtörlesztés más intézményét, ha előbb egyértelmű és számon kérhető államháztartási szabályrendszert alakítanak ki.

Ugyanakkor a konzervatív-liberális koalíció nem maradna fenn, ha most vasárnap lennének választások, mert a liberális FDP csak 4 százalékot érne el, és ezért kiesne a parlamentből. A CDU/CSU pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna. A szociáldemokraták (SPD) 30 százalékon, a Zöldek 14 százalékon, a Baloldal 7 százalékon áll. Bejutna a Bundestagba az újonc Német Kalózpárt is, amely ugyancsak 7 százalékot szerzene.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2012. július 07. 06:52
Mit vannak oda azzal a Merkellel? Nélunk Orbán olyan népszerű, hogy megmaradt válaztói vallásnan tömörülnek, és nap mint nap hangos imával dicsőitik a Vezért........ Az orbanikus népnemzeti magyar keresztény egyház, nap mint nap hirdeti az igét, Matolcsy főpap révén.......
kjkj945
2012. július 06. 17:05
Adják oda mérkellnek a nagy lelogó nobel csontot.
Cassi
2012. július 06. 16:50
"a választók többsége a kancellár válságkezelő politikáját is támogatja" Tessék?? Merkel még mindig alig tett valamit, csak oldalazgat, próbálja elkerülni, hogy komoly terheket pakoljanak Németországra. Szinte *SEMMI* érdemi intézkedés nem történt! A legutóbbi vésztjósló fejlemény Franciaország lassú bekúszása a "problémás" országok közé. Az egész világgazdaságban egy nagyon nyugtalanító globális válság készül kibontakozni. Az EU masírozik az élen, de már látszik, hogy a zuhanás lassan minden régiót elér, padlót fogott a bóvli India és utolsónak beindult a nehezen megállítható csökkenés Kínában is. A 2008-as válság mintha lepöckölte volna a szakadék pereméről az egész világot. Már csak egy jó kis Izrael-Irán háború hiányzik a tökéletes káoszhoz.
bigyomail
2012. július 06. 11:58
Azért jó látni, hogy van még olyan ország az Unióban, ahol a polgárok a konzervatív gazdaságpolitikát támogatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!