A románok nagy többsége menesztené Basescut

2012. július 09. 09:42

Az Imas közvélemény-kutató felmérése szerint a román választópolgárok 64,3 százaléka igennel szavazna Traian Basescu menesztésére egy erről szóló népszavazáson. Közben már az MSZP is bírálja a Victor Ponta vezette román kabinet lépéseit.

2012. július 09. 09:42

Az Imas közvélemény-kutató felmérése szerint a román választópolgárok 64,3 százaléka igennel szavazna Traian Basescu menesztésére. A válaszadók  27,4 százaléka nemmel voksolna, míg 8,3 százalék nem döntött a kérdésben. A román államfő leváltásáról szóló népszavazáson a felmérés szerint a megkérdezettek 79,8 százaléka venne részt. Alin Teodorescu, a kutatást vezető szociológus szerint nem valószínű, hogy végül tényleg ennyien elmennek szavazni, ő ötven százalék körüli részvételre számít.

A romániai eseményekkel kapcsolatban egyébként több európai politikus, így Herman van Rompuy, Guido Westerwelle és Viviane Reding is kifejezete aggodalmát. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkárapedig már fel is kérte a  Velencei Bizottságot, hogy véleményezze a Basescu elmozdítását célzó eljárást. Victor Ponta román miniszterelnök szerint az elnökhöz hű Demokrata-liberális Párt politikusai félrevezetik az európai vezetőket, ezért Brüsszelbe utazik majd az ügy miatt.

Közben az MSZP is aggódik a romániai helyzet miatt. Szanyi Tibor a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, „a szovjet blokk némely volt országában úgy tűnik, a gazdasági válság több tekintetben legyűrni látszik a demokratikus igényeket”. Tabajdi Csaba, MSZP-s EP-képviselő pedig azt mondta, frakciója azért akadályozta meg, hogy a romániai események napirendre kerüljenek az Európai Parlamentben, mert akkor még nem volt olyan közjogi kérdése a román kormánynak, ami ezt indokolta volna. „Azóta valóban teljesen más a helyzet” – fogalmazott Tabajdi.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. július 09. 12:57
Hé víg nol, ha meneszteni akarnák kiírnák a népszarazást és ... és?
blogen
2012. július 09. 10:06
Tabajdi egy patkány az MSZP meg a fészek.
Hunor N.
2012. július 09. 10:04
Tabajdi hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!