Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Igent mondtak az írek a fiskális paktumra

2012. június 01. 19:54

Az uniós fiskális paktumról tartott ír népszavazáson a voksolók több mint 60 százaléka igennel szavazott a tagállamok költségvetését központi ellenőrzés alá vonó rendelkezésre.

2012. június 01. 19:54

Az írek többsége támogatta az Európai Unió fiskális paktumát – jelentették be pénteken hivatalosan Dublinban. Az országban csütörtökön tartottak népszavazást a költségvetési szigort előirányzó stabilitási paktumról. Péntek délutáni jelentések szerint – miután 43 szavazókörből 40 eredménye ismertté vált – a szavazók 60,2 százaléka voksolt igennel a megállapodásra.

A szavazás kimenetelét az egész EU feszülten várta. Az eurózóna országai közül ugyanis egyedül Írország kapott esélyt arra, hogy nemet mondjon a tagállamok pénztárcáját központi ellenőrzés alá vonó új uniós paktumra. A népszavazás végkimenetelét aztán az európai uniós központi intézmények vezetői is üdvözölték. Herman Van Rompuy, a tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke közleményében úgy vélte, hogy a referendum eredménye a stabilitás és a fellendülés felé tett lépéssel ér fel az unió számára. Hozzátette: az írek az európai integrációra is igent mondtak.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szintén úgy vélte, hogy a népszavazás igenlő kimenetele az unión belüli gazdasági élénkülést szolgáló döntés. Hozzátette: ezáltal Írország is megerősítette helyét „az Európai Unió szívében”. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt húzta alá, hogy a pozitív eredmény fontos jelzés Írországnak az euróövezet melletti elkötelezettségére vonatkozóan. Hozzátette: azokat az aggodalmakat is meg kell hallgatni, amelyek a nemmel szavazókat foglalkoztatják.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. június 02. 10:42
Az íreknél nagy front volt, az biztos!!
dr.Kvasztics Fedor
2012. június 02. 09:42
Gyanús nekem ez az igen. Az únió eddigi, főleg pedig az utóbbi évek története hiteltelenné tesz mindent.
trendo
2012. június 02. 09:28
Az Európai Unió nem arról szól, hogy az USA dominanciájával szemben legyen egy egységes, gazdaságilag erős államszövetség? Nos, az EU létrejött, és sok állam számára még mindig vonzó lehetőség. Mi is kuncsorogtunk a küszöbén eleget. És 85%-os igennel szavazott a nép a belépésre! Nyilvánvaló, hogy a dolog nem egy full sikertörténet. Mindkét félnek rengeteget kell tanulnia és át kell vészelni a beilleszkedés, az irányítás gyerekbetegségeit. A válságok arra jók, hogy megtanuljuk kezelni őket. A mostani euroszkepszis (nem a jogos kritikák, hanem a kilépésre való buzdítás!) immorális. Felnyaltuk a kohéziós pénzeket (most is azon görcsölünk, jaj, meg ne vonják) és utána angolosan távozni akarunk? Egy szövetségbe belépni nem csak előnyökkel, hanem kötelezettségekkel is jár. Ha ezeket elblicceljük, akkor lecsúszunk a Balkáni színvonalra a fene nagy magyar öntudatunkkal pont azok közé, akiket cikizni szoktunk. Nem kimondottan polgári mentalitás :)
egysegelem
2012. június 02. 09:27
Ezzel a paktummal az EU jo iranyba megy. Soha tobbe gorog, magyar, portugal stb eladosodast. En kifejezetten orulok neki, ha a koltsegvetesunkre mar tervezesenel is ranez 1-2 szakember, es elmondja rola a velemenyet, a tehtsegtelen semmirekello fideszesekben mszpsekben egy pillanatig nem bizom, semmi mashoz nem ertenek csak a hatalom megragadasahoz es mindenaron valo megtartasahoz. Az elmult 20 evben egyetlen komoly, strategiai dontest nem lattam meg kormanyoktol, ami ne kizarolag a kovetkezo valasztasi szereples erdeket szolgalta volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!