Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Sarkozy kezdeményezi a francia befizetések befagyasztását

2012. április 05. 18:08

A jelenlegi francia elnök ígéretet tett, hogy még 2012 nyarán megszavaztatja a törvényhozással a költségvetési egyensúly célszámait előíró alkotmánymódosítást, az úgynevezett „aranyszabályt”.

2012. április 05. 18:08

Nicolas Sarkozy francia államfő kezdeményezni fogja az uniós költségvetésbe fizetett francia hozzájárulás összegének befagyasztását, amennyiben május 6-án újraválasztják államfőnek. „Bejelentem: Franciaország kérni fogja, hogy fagyasszák be hozzájárulását az uniós büdzsébe, amely évi 600 millió eurós megtakarítást fog jelenteni” — közölte csütörtökön a francia elnök a választási programját ismertető sajtótájékoztatóján. Franciaország jelenleg — Németország után a második legjelentősebb befizetőként — évi 19 milliárd euróval járul hozzá az uniós költségvetéshez. Párizs nyolc másik uniós tagországgal együtt 2011 óta próbálja elérni Brüsszelben, hogy a költségvetési megszorításokra tekintettel a 2014-2020-as periódusban ne emelkedjen a nemzeti hozzájárulások összege.

Az elsősorban gazdasági kérdésekkel foglalkozó beszédében Sarkozy arra is ígéretet tett, hogy még „2012 nyarán” megszavaztatja a parlamenttel a költségvetési egyensúly célszámait előíró alkotmánymódosítást, az úgynevezett „aranyszabályt”, miután Franciaországnak „2016-ra el kell érnie a költségvetési egyensúlyt”. Az 53 milliárd eurós megtakarítást „háromnegyed részben” az állami kiadások csökkentésével kívánja az államfő megvalósítani, amelyhez szavai szerint az önkormányzatoknak jelentősen kiadás- és létszámcsökkentést kell majd végrehajtaniuk. „Az aranyszabályt valamennyi európai partnerünk elfogadta már, függetlenül attól, hogy baloldaliak vagy jobboldaliak. Csak egyetlen politikai párt létezik Európában, a francia szocialista párt, amely ellenzi az aranyszabályt” — hívta fel a figyelmet Sarkozy.

A uniós pénzügyi paktumot aláíró 25 tagállam elkötelezte magát arra, hogy alkotmányba foglalják a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés irányelvét. A szocialisták jelöltje, Francois Hollande azonban jelezte, hogy elnökké választása esetén újra kívánja tárgyalni a paktumot annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés beindítása nagyobb hangsúlyt kapjon a szerződésben. Baloldali riválisa programját „a családoknak és a középosztálynak szánt adóügyi csapásnak”, valamint „új kiadások fesztiváljának” nevezte az államfő, s úgy vélte, hogy Hollande az egyre népszerűbb szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon „túsza” lett, aki osztogató politikával „két nap alatt tönkretenné” a franciák elmúlt ötéves erőfeszítéseit. „Valamennyi javaslatom egy cél köré szerveződik, amelyet elengedhetetlennek tartok ahhoz, hogy Franciaország újra kézbe vehesse sorsa irányítását, ez pedig az állami kiadások egyensúlyba hozása 2016-ra” — hangsúlyozta a francia elnök. Sarkozy megerősítette, hogy a hazaszeretetéről és a javaslatairól szóló 36 oldalas levelet 6 millió példányban juttatja el a franciákhoz, és az az interneten is hozzáférhető lesz.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2012. április 06. 10:32
„Bejelentem: Franciaország kérni fogja, hogy fagyasszák be hozzájárulását az uniós büdzsébe, amely évi 600 millió eurós megtakarítást fog jelenteni” "hogy Franciaország újra kézbe vehesse sorsa irányítását, " Ez elég unorthodox, nacionalista-protekcionista és az EU szellével nem túl konform irány. Alakul az EU-s seggszáj... XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!