Gauck nem utazik Ukrajnába a Timosenko-ügy miatt

2012. április 26. 16:53

Lemondta egy ukrajnai programját a német államfő, így tiltakozva Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bebörtönzése ellen.

2012. április 26. 16:53

Lemondta egy ukrajnai programját a német államfő, Joachim Gauck, ezzel Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bebörtönzése ellen tiltakozik — írta csütörtökön a Süddeutsche Zeitung. Az államfői hivatal megerősítette a lap értesülését. Andreas Schulze, a szövetségi elnök szóvivője közölte: Gauck nem vesz részt a közép-európai államfők május közepére tervezett találkozóján, amelyre a terv szerint Jaltában kerülne sor. Ukrajna németországi nagykövetségét tájékoztatták arról, hogy az elnök nem tesz eleget a meghívásnak — tette hozzá. Német államfők igen ritkán mondják le külföldi útjaikat. Legutóbb az előző szövetségi elnök, Christian Wulff hozott ilyen döntést, ő egy Bahreinbe tervezett látogatást mondott le 2011-ben, tiltakozásul az arab államban zajló tüntetések brutális szétverése miatt. A Süddeutsche Zeitung szerint Gauck egyeztette a döntést Angela Merkel kancellárral. Az államfő szóvivője ezzel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy „a szövetségi kormánnyal szoros kapcsolatban” született az elhatározás. Steffen Seibert, a kormány szóvivője pedig megjegyezte, hogy a kancellár és az államfő közti megbeszélések bizalmas jellegűek.

A nyári, lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságon a német válogatott csoportmérkőzéseit Ukrajnában tartják — emlékeztetett a Süddeutsche Zeitung. A lap hozzátette: a német politikusoknak dönteni kell arról, hogy a Timosenko-ügy közepette ellátogassanak-e a mérkőzésekre. A lap értesülése szerint egyelőre azt fontolgatják, hogy a legfőbb állami vezetők a lehetséges minimumra szorítják az érintkezést a kijevi vezetéssel az esetleges ukrajnai látogatások során. A német kormány már előző nap hivatalosan tiltakozott Timosenko állítólagos bántalmazása miatt. Seibert szerdai tájékoztatóján hangsúlyozta: a berlini kormányt rendkívüli módon aggasztják azok az értesülések, amelyek szerint az 51 éves volt ukrán miniszterelnököt bántalmazták, amikor a napokban akarata ellenére a börtönből átszállították egy kórházba. Csütörtökön Guido Westerwelle külügyminiszter és több vezető politikus üdvözölte Gauck döntését. A külügyminiszter ismét felajánlotta Kijevnek azt a lehetőséget, hogy végezzék Timosenko gyógykezelését Németországban.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2012. április 27. 08:39
Szegény köztörvényest elítélik - ez maga a fasizmus! Hát nekünk (is) fosztotta ki az országot, nemhiába csinálta a CIA a különböző virág/gyümölcs/szín "forradalmakat" a volt SZU területén. Most meg lesittelik? Akkor nem állunk veletek szóba!
HSL
2012. április 26. 20:36
timosenko néni olyan nagy demokrata, hogy nem engedte a magyar érettségit kárpátalján, pedig ezt a jogot még sztálin se vonta meg... isten nem ver bottal
Locassen
2012. április 26. 18:09
Joachim Gauck Németország válasza Sólyom Lászlóra:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!