Bizalmat szavaztak a cseh kormánynak

2012. április 28. 12:02

A múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, ezért a miniszterelnök rendkívüli bizalmi szavazást kért. A pénteki voksoláson a prágai képviselőházban bizalmat kapott a Petr Necas vezette cseh kormány.

2012. április 28. 12:02

Bizalmat kapott a prágai képviselőházban a Petr Necas vezette cseh kormány. A rendkívüli bizalmi szavazást azért kérte a miniszterelnök, mert a múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek. A párt hétfőn a koalíciós szerződést is felmondta, s így kérdésessé vált a kormány többsége a 200 tagú parlamenti alsóházban. A szavazáskor a kormányt a voksolásra bejelentkezett 198 képviselő közül 105 támogatta, míg 93-an ellene szavaztak. A kormány hivatalban maradásához a koalíciónak a szavazó képviselők egyszerű többségére volt szüksége.

 
A több mint kilencórás, indulatokkal teli vitában az ellenzék élesen bírálta a kormány politikáját, követelte a reformok leállítását és a kabinet lemondását. A miniszterelnök vitaindítójában leszögezte: kormánya nem kíván változtatni politikáján az eddigi hárompárti kormánykoalíció szétesése után sem, s ha bizalmat kap, folytatni fogja a reformokat. „Vagy támogatni fogja a képviselőház többsége a kormányprogram megvalósítását, vagy gyorsan előre hozott választásra kerül sor” - jelentette ki Necas.
 
„Bármilyen más alternatíva csak a politikai és a gazdasági bizonytalanság elmélyüléséhez vezetne” - szögezte le a kormányfő. Elismerte, hogy a reformok a társadalom számára fájdalmasak, de úgy vélte, „elhalasztásuk még fájdalmasabb lenne”. Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a Necas-kormány nem élvezi az állampolgárok bizalmát, erkölcsi válságban van, és csak azért akar mindenáron hatalmon maradni, mert fél az új választásoktól. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ellenzéki szociáldemokraták nagy előnnyel nyernének, ha most tartanának választásokat Csehországban.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rente konverzió
2012. április 28. 12:43
"JEGYZŐKÖNYV Felvétetett 1946. november 21-én a prágai Meghatalmazott hivatalában este 18 órakor. Megjelentek: Szaller Lajosné 36 éves, Bobiák Flórián 50 éves, Béres István 33 éves, Friedrich lajosné 40 éves, Szombat Lajosné 50 éves, Szombat Lajos 55 éves, Takács István 25 éves, Kollárovits József 30 éves, mind köbölkúti lakosok és előadják a következőket: A prágai smichov-i pályaudvaron vagyunk, ahova ma délután 4 órakor érkeztünk transporttal, amely körülbelül 80 vagonból áll, vagononként 2-2 családdal, fűtés nélkül. Körülbelül 150 köbölkúti családnak volt ez a sorsa. Az események rövidesen a következőképpen játszódtak le: Még szombaton, 1946. november 16-án szlovák katonaság zárta körül Köbölkutat, és kidobolták, hogy a cseh határvidékre leszünk áttelepítve... Kedden, november 19-én nem volt szabad senkinek sem elhagyni a házát. E napon történt az erőszakos elhurcolás. Az elhurcolás során az ellenállást a legbrutálisabb módon törték meg, az ellenállókat puskatussal összeverték és összekötözték..." "Ebben az időszakban 44 ezer személyt (férfiakat, nőket, gyerekeket és öregeket) szállítottak fűtetlen marhavagonokban Csehországba. Az akció végrehajtását a hadsereg segítette. A sokszor napokig tartó utazás után a csehországi vasútállomásokon valóságos emberpiacot tartottak, ahol a cseh gazdák kiválaszthatták az igényelt munkaerőt."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!