Távozással fenyeget az olasz miniszterelnök

2012. március 28. 09:00

Mario Monti ultimátumot adott a szakszervezeteknek a munka törvénykönyvének változtatásaival kapcsolatban, ellenkező esetben a szakértői kormány távozik Olaszország éléről.

2012. március 28. 09:00

A Corriere della Sera napilap szerdán közölt felmérése szerint a kormány népszerűsége visszaesett. A fordulatot a munka törvénykönyvének tervezett reformja okozta. A kormány és a szakszervezetek egyeztetése eredménytelenül zárult. A Monti-kormány által bejelentett munkapiaci változtatásokról a római parlament dönt az április 2-tól.       A szakszervezetek a pártok segítségében bíznak az általuk követelt engedmények elérésére, Monti azonban egyértelműen fogalmazott: „ha Olaszország nem kész a változásokra, a kormány átadhatja a helyét”.  Az olasz sajtó máris októberi választásokról írt, de ezt Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára ostobaságnak nevezte, és szintén határozott nemet mondott Monti idő előtti távozására Franco Frattini, a Szabadság Párt (PdL) volt kormányerő politikusa is.

Elemzők szerint a PD kockáztat többet: Monti gazdaságpolitikájának támogatása miatt a balközép párt jelentős szavazóbázist veszíthet. A két legnagyobb parlamenti erőt képviselő PD és PdL a kereszténydemokrata Harmadik Pólussal időközben egyeszségre jutott az új választási törvényről, mely többek között a jelenlegi 945-ről 750-re csökkentené az olasz parlament létszámát.  

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2012. március 28. 10:05
Majd kerít a Valutaalap másik miniszterelnököt. Minden kölcsön mellé egyet.
lavor
2012. március 28. 09:56
Vissza a kurvapecért!
kjkj945
2012. március 28. 09:54
Hány száz kormánya volt az olaszoknak az elmúlt 20 évben?
anticonstitutionnelle
2012. március 28. 09:43
Olaszország egy évtizede stagnál és még mindig van aki azt mondja, hogy nincs szükség változtatásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!