Bóvliba sorolta Ciprust a Moody's

2012. március 13. 12:37

Megvonta Ciprustól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot kedden a Moody's. A hitelminősítő a lépést a ciprusi bankrendszer görögországi kitettségéből eredő költségvetési és piaci bizalmi kockázatokkal indokolta.

2012. március 13. 12:37

A a Moody's Investors Service, a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja kedden Londonban bejelentette, a ciprusi kormánykötvény-besorolást egy fokozattal, az eddigi „Baa3”-ról „Ba1” szintre rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A „Ba1”-es besorolás a befektetésre már nem ajánlott kategória felső széle. A Moody's jelenleg Magyarországéval azonos osztályzati szinten tartja nyilván a hosszú futamidejű ciprusi szuverén kötvénykötelezettségeket.

A cég kedden a rövid futamidejű ciprusi államadósságot is a befektetésre nem ajánlott sávba sorolta vissza, az eddigi „Prime-3” helyett „Not Prime” (nem elsőrendű) minősítést megállapítva ezekre a kötelezettségekre. A Moody's a leminősítésekhez fűzött elemzésében az indokok közül kiemelte annak fokozott kockázatát, hogy a ciprusi kormány esetleg újból a bankrendszer pénzügyi kisegítésére kényszerül a ciprusi bankok görögországi kitettségei miatt, és ennek hatása lehet a ciprusi kormány saját pénzügyi erejére is.

Ciprus a harmadik euróövezeti ország, amely a nemzetközi hitelminősítőknél elveszíti befektetésre ajánlott államadós-osztályzatait. Görögországra mindegyik hitelminősítő immár részleges nem törlesztői besorolást tart érvényben az adósságátrendezési program nyomán, Portugáliát pedig a Moody's és a Standard & Poor's a múlt hónapban a Moody's által Ciprusnak most megadott spekulatív osztályzatnál is több fokozattal gyengébb szintre sorolta vissza.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. március 13. 16:09
"To: Kuszaszem Mission accomplished. kalasnyikov "
kjkj945
2012. március 13. 15:18
Öt török öt görögöt dögönyöz.
level09
2012. március 13. 15:12
Biztosan a Magyar kormány és a gazdaságpolitikája a felelős... Kezd ám visszafele elsülni lassan minden az EB-nek.
anticonstitutionnelle
2012. március 13. 12:56
Simor menekítsd a tőkét, amíg nem késő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!