Heteken belül csődbe mehet Görögország

2012. január 15. 16:37

The Sunday Times bennfentes forrásokra hivatkozva azt írja, tíz héten belül fizetésképtelenné válhat Görögország. A lap által idézett banki illetékesek szerint Görögországnak nincs elég pénze, hogy eleget tegyen kötvényadósság-törlesztési kötelezettségének.

2012. január 15. 16:37

Görögország tíz héten belül törlesztésképtelenné válhat – írta bennfentes forrásokat idézve a The Sunday Times. A vezető vasárnapi konzervatív brit lap olyan banki illetékeseket idéz, akik részesei a görög államadósság-csökkentésről szóló, pénteken félbeszakadt tárgyalásoknak. A lap forrásai szerint Görögországnak jelenleg nincs elég pénze ahhoz, hogy eleget tegyen egy 14,4 milliárd eurós kötvényadósság-törlesztési kötelezettségnek, amely március 20-án válik esedékessé. Az idézett bankárok szerint ha néhány napon belül nem sikerül dűlőre jutni az adósságrendezésről, akkor Görögország elkerülhetetlenül törlesztésképtelenné válik.

A görög adósság magánszektorbeli befektetői a javasolt mentőprogram alapján követeléseik felét leírnák, a másik feléből 15 százalékot készpénzben, 35 százalékot új kötvények formájában kapnának meg. A tárgyalások az új kötvények kamatszintjével kapcsolatos nézeteltérések miatt akadtak el.

Görögország államcsődjét és eurótagságának idei megszűnését, így az euróövezet legalább részleges idei felbomlását nagy londoni befektetési és elemzőházak jó ideje gyakorlatilag tényként jósolják.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2012. január 16. 10:01
Görögország már rég csődben van. EU-s és az Európai központ bank lélegeztetője tartja még egy ideig életben. Míg a multik ki nem menekítik pénzeiket.
bigyomail
2012. január 16. 09:03
Görögország most mutatja meg éppen, hogy hova vezet a szociális piacgazdaság. Az a "szerencse", hogy náluk évtizedes szocialista kormányzás, még inkább szocialistává tette a szociális piacgazdaságot, így meggyorsítva az elkerülhetetlen csőd bekövetkeztét. Ez legalább lehetőséget ad(na) a többi európai országnak, hogy még időben kiszálljon az álomhajóból. Bár egyelőre úgy látszik, hogy szinte senki sehol nem meri felvállalni, hogy "emberek a szociális piacgazdaság megbukott, mert, láss csodát, nem lehet évtizedeken keresztül olyan jólétet fenntartani, amiért nem dolgoztunk meg."
krisztoforo48
2012. január 16. 08:09
Most megyek honfoglalózni egy kicsit,hátha ott mégmeg tudom tartani a hazámat.
krisztoforo48
2012. január 16. 08:07
Most írtam egy hosszabb szösszenetet,hirtelen felindulásból,megpróbáltam elküldeni vagy négyszer és nem ment.Ez a hülye gép makacs.De Okospestivel a 47-vel teljesen egyetértek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!