Szocialista kormányfője lesz Belgiumnak

2011. december 07. 10:42

541 nap után újra lett kormánya Belgiumnak. Elio Di Rupo miniszterelnök lesz az Európai Unió első nyíltan meleg kormányfője.

2011. december 07. 10:42

Belgiumnak újra lett kormánya, 40 év után ismét francia ajkú kormányfővel. A szocialista Elio Di Rupo kinevezéséről több mint húsz órán át tárgyaltak, 2010 tavasza óta nem tudtak kormányt alakítani Belgiumban. Az olasz származású politikus az első nyíltan homoszexuális miniszterelnöke lesz az Európai Uniónak.

A holland ajkú flamandok nem örülnek az új miniszterelnöknek: Filip Dewinter szélsőjobboldali parlamenti képviselő azt írta másfél éve, hogy ha Di Rupo lesz a miniszterelnök, akkor inkább Namíbiába költözik. Az új kormány felesküdése óta már több mint ötvenezren csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely követeli a flamand politikustól, hogy tartsa be ígéretét.

A 60 éves Di Rupo még 1996-ban vallotta be homoszexualitását, amikor elterjedt az a hamis szóbeszéd, hogy pedofil és kiskorú prostituáltakkal szexelt. Egyik legfőbb ismertetőjele (többnyire vörös) csokornyakkendője – írja a Bors.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kal
2011. december 08. 06:06
Biztos, hogy új fejezetet nyit Di Rupo megválasztása a homofóbia elleni küzdelemben. Sok sikert hozzá!
gross
2011. december 07. 18:13
Nem tudom, hogy miért gond - legalábbis furcsság - egyeseknek, hogy meleg. Egyfajta "normalitás" felé halad a világ, ami azt jelentené, hogy a homoszexuálisok szép lassan nagyjából ugyanolyan arányban képviseltetik magukat mindenféle munkakörben, és hasonló módon vesznek részt a közéletben, politikában, mint a heteroszexuálisok. Mellesleg Elio Di Rupo emellett még ateista és szabadkőműves is, csodálkozom, hogy ezt nem említette ezidáig senki.
kispufi
2011. december 07. 14:40
na íme az európai értelemben vett európaiság a maga valóságában. a jövőkép kis túlzással biztató. bár gyanús mondjuk, hogy nem számomra.
korona
2011. december 07. 13:37
Más szócsőből a hír: (belinkelt írás) Felesküdött kedden Brüsszelben Belgium új kormánya. A 60 éves, franciaajkú szocialista Elio Di Rupo miniszterelnök, 12 minisztere és hat kiemelt jogkörű államtitkár a hagyományoknak megfelelően II. Albert király előtt, a laekeni palotában tette le ünnepélyes esküjét, végérvényesen véget vetve ezzel az ország eddigi leghosszabb, 2010 tavaszán kezdődött belpolitikai válságának. Belgiumban utoljára a hetvenes években töltötte be franciaajkú politikus a miniszterelnöki tisztet - adja hírül az MTI. Frissítés: Nem pedofil, "csak" buzi A "belgák" nemcsak arról lettek híresek, hogy 541 napig nem volt kormányuk, hanem arról is, hogy ők "adják" az EU-nak az első homokos miniszterelnököt. Biztosan jól kijön majd a német külügyérrel Di Rupo még 1996-ban vallotta be ferde hajlamait, amikor elterjedt az a pletyka, hogy pedofil, és kiskorú (férfi) prostituáltakkal fajtalankodott. Amikor megkérdezték, homokos-e, a Horn Gyula-i fordulattal válaszolt: "Igen. Na és?" Egyik legfőbb ismertetőjele az elengedhetetlen csokornyakkendője. Leginkább a vöröset részesíti előnyben. Di Rupo kormányalakításának persze nem mindenki örül Belgiumban, főleg a holland ajkú flamandok nem lelkesednek az új miniszterelnökért. Filip Dewinter radikális parlamenti képviselő például igen kellemetlen helyzetbe került egy még a választások előtt tett kijelentése miatt. A flamand politikus azt írta másfél éve, hogy ha Di Rupo lesz a miniszterelnök, akkor inkább Namíbiába költözik. Az új kormány felesküdése óta már több mint ötvenezren csatlakoztak a csoporthoz, amely követeli Dewintertől, hogy tartsa be ígéretét. (MTI - Bors nyomán)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!