Baloldali siker a horvát és a szlovén választásokon

2011. december 05. 15:09

A „Kukurikú”-koalíciónak nevezett balközép-liberális összefogás legyőzte a 16 éven át kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösséget a vasárnapi horvát parlamenti választásokon. Szlovéniában a két hónapja létrehozott Pozitív Szlovénia balközép párt győzött, pedig előzőleg a jobbközép, konzervatív Szlovén Demokrata Pártot tartották esélyesebbnek.

2011. december 05. 15:09

A Horvátországi Szociáldemokrata Párt vezette „Kukurikú”-koalíciónak nevezett balközép-liberális összefogás a voksok 70 százalékának összeszámlálása után 78 mandátumra számíthat a 151 tagú törvényhozásban. A kormányfői szék várományosa, Zoran Milanovic munkát ígért a gazdaság helyreállítása érdekében. „Nem hagyjuk cserben az országot, lehet, hogy hibázunk is, de nem állunk meg, nem lesz bocsánat” – fogalmazott. Az elmúlt 16 évben kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség 48 helyhez juthat a parlamentben.

Szintén baloldali siker született Szlovéniában a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon. Némi meglepetésre a Zoran Jankovicnak, Ljubljana főváros balközép irányzatú polgármesterének két hónapja létrehozott pártja, a Pozitív Szlovénia győzött. A voksok több mint 99 százalékának összeszámlálása után a Pozitív Szlovéniára a választók 28,52 százaléka szavazott. Az esélyesnek tartott jobbközép, konzervatív Szlovén Demokrata Párt 26,26 százalékot szerzett.  Az előző kormány fejének, a szociáldemokrata Borut Pahornak a pártja, akinek kormánya szeptemberben megbukott, a harmadik lett 10,49 százalékkal.

Magyar nemzeti képviselő-választás során Orbán Dusán alulmaradt Göncz Lászlóval szemben, így utóbbi szerezte meg a mandátumot. (MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kesztió
2011. december 05. 17:38
Ilyenkor (és nem csak) tudatosítom magamban, hogy ha újjá lehetne születni, százszor inkább választanám a szlovén (vagy a finn) nemzetiséget, mint a magyart. De ez van, magyarnak születtem, cipelni kell a keresztet. (Micsoda nemzetárulózást és idegenszívűzést fogok kapni ezért…)
cutcopy
2011. december 05. 17:37
A szlovénok aztán nagy cserét csináltak - leváltották a balközép kormányt egy másik balközépre.. Lesz ott még sírás-rívás..
Autofocus
2011. december 05. 17:36
Az a fő, hogy nem itt kukorékolnak.
Faner
2011. december 05. 17:21
Autonómiát Erdélynek ! http://www.youtube.com/watch?v=zEtArwPiEoo köszönöm, hogy megnéztétek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!