Brüsszel: Az eurókötvények jelentik a megoldást a válságra

2011. november 21. 13:31

Az eurókötvények kibocsátása jelentené a legcélravezetőbb megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra - derül ki az EU-Bizottság megbízásából készült tanulmányból. A kötvény teljes mértékben fedezné minden egyes tagország finanszírozási igényét, függetlenül költségvetése állapotától.

2011. november 21. 13:31

Az eurókötvények kibocsátása jelentené a legcélravezetőbb megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra - derül ki az EU-Bizottság megbízásából készült tanulmányból, amelyet a Financial Times internetes kiadása elemzett. A kötvény teljes mértékben fedezné minden egyes tagország finanszírozási igényét, függetlenül költségvetése állapotától. A tanulmány emellett két olyan gyorsan bevezethető megoldást is felvázol, amelyben az eurókötvények nem váltanák le teljes egészében a tagországok szuverén kötvényeit.

A dokumentum indoklása szerint a közös fedezetvállalással kibocsátott „stabilitási kötvények” amellett, hogy biztosítanák az összes euróövezeti tagország finanszírozási igényét, az amerikai kincstárjegyekkel konkuráló globális etalonként is szerepelhetnének a nemzetközi piacon.

A tagországok szuverén adósságának összevonását Németország mereven ellenzi, mivel az csökkentené a „költekező” euróövezeti országokra ható kényszert költségvetésük rendbe tételére és lehetővé tenné számukra, hogy „potyázhassanak” az elsőrendű német szuverén besoroláson.

A tanulmány nyomán nőne Brüsszel, az egyes nemzetek költségvetése felett gyakorolt ellenőrzési joga is. Az egyik ilyen módosítás Brüsszel jóváhagyásától tenné függővé a 17 euróövezeti tagország költségvetésének elfogadását, a költségvetési gondokkal küszködő országok pénzügyei pedig valamilyen formában Brüsszel ellenőrzése alá kerülnének.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2011. november 21. 15:50
A még nagyobb eladósodás és az Euro legbiztosabb bedöntésének záloga a kötvény!
bookmark
2011. november 21. 14:14
Es tessek mondani mi lesz akkor, ha a global bankarok szervezetten nem a Ft-ot, hanem az EU kotvenyt fogjak tamadni? Ja, igen gyorsabban lehet majd padlora kuldeni az egesz EU-t, nem kell kulon kulon molyolni az egyes orszagokkal.
drieno
2011. november 21. 13:50
oké, eurozsenik, de ki venné meg a kibocsátott kötvényeket elfogadható áron? amíg az amcsiknál a fed mindenféle programokban 0%-on nyomja a pénzt a gazdaságba, addig az európai államok momentán 7% körül kapnak pénzt a finanszírozásra... ez eléggé halott ötletnek tűnik, ráadásul ellentmondani látszik a legutóbb beharangozott efsf verziónak, amit mintha erre találtak volna ki ennek az ötletnek a feldobása megint csak elbizonytalanítja a piacokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!