A saríára alapul az új líbiai jogrendszer

2011. szeptember 13. 19:26

Az iszlám törvénykezésen, vagyis a saríán alapuló jogállam felépítését ígérte első beszédében a líbiai felkelők vezetője.

2011. szeptember 13. 19:26

Kadhafi megbuktatása óta először tartott beszédet hívei előtt a líbiai felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője. Musztafa Abdul Dzsalíl szónoklatát tízezres tömeg hallgatta Tripoli központjában, a Mártírok terén. Az átmeneti tanács elnöke a mérsékelt iszlámon alapuló demokratikus állam létrehozását ígérte követőinek, és leszögezte, hogy az új jogrendszer az iszlám törvénykezésen, vagyis a saríán fog alapulni.

Dzsalíl arra is ígéretet tett, hogy az új kormányban több vezető pozíciót nők tölthetnek majd be. A felkelők vezetője arra kérte követőit, hogy tartózkodjanak a megtorló akcióktól Kadhafi támogatóival szemben.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. szeptember 14. 23:32
Elképzeltem, (ha nálunk is bevezetnék) ahogy a sok félkezű nyomogatja a a parlamentben a gombokat.
peninsulavaldes
2011. szeptember 14. 10:54
A líbiai forradalom törzsi alapon indult. Eddig a Kadhafi vezette törzs volt az úr, most a másik törzs lesz az.
celkereszt
2011. szeptember 14. 10:49
Szerintem az iszlám világ forradalmai abból adódtak, hogy a tömegek csalódtak a nyugati demokráciákban, illetve annak megvalósítását ígérő nacionalista kormányokban. Ezek a kormányok valóban sokat tettek a fejlődés érdekében, de ennek nem az életszínvonal állandó emelkedése lett az eredménye, hanem a népesség növekedése. Ezt már semmilyen kormányzat nem képes kezelni. Most a tömegek azt hiszik, illetve azt próbálják elhitetni velük, hogy a problémák oka az, hogy eltértek az iszlám szellemétől. Most megpróbálnak visszatérni a hagyományokhoz. A saria is ennek része. Azt mondják, hogy ha istennek tetszően élsz, boldog leszel. Lehet, hogy ideig-óráig ez kielégíti az embereket, de a problémákat nem oldja meg. A legfőbb probléma nem is az arab országok jogrendszere, hanem az, hogy ki akarják terjeszteni azt az európai iszlám közösségekre is. Én úgy látom, hogy az európai, de azt gondolom, hogy minden állam irtózik attól, hogy területén kettős jogrendszer létezzen, hiszen az kettős hatalomhoz és politikai bizonytalansághoz vezet. A kezdetben csak családjogra vonatkozó jogosultságokat ki fogják terjeszteni egyéb területekre is.
tevevanegypupu
2011. szeptember 14. 09:23
Miert,mit vartak? Elobb-utobb loni fognak a "felszabaditokra" is, jobb ha huzzak onnet az irhajukat. Kadhafi pedig remelhetoleg tuleli az egeszet, megmenekul es megirja emlekiratait a zold konyve melle.(:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!