A Freedom House fellép az új magyar egyháztörvény ellen

2011. augusztus 11. 16:43

Az új magyar egyháztörvény előnyben részesít egyes vallásokat másokkal szemben, ez pedig összeférhetetlen a liberális demokráciákkal - írja legfrissebb kritikájában a Freedom House.

2011. augusztus 11. 16:43

„Érthetetlen, hogy egy demokratikus ország ilyen diszkriminatív törvényt fogadhasson el - és különösen egy olyan, amely olyannyira nem régen szabadította fel magát a kommunista rendszer alól, amely minden vallásszabadságot elnyomott” - írja a Freedom House washingtoni közleményében Paula Schriefer, a szervezet illetékes igazgatója. Hozzáteszi: ilyen jogszabály, amely előnyben részesít egyes vallásokat másokkal szemben, összeférhetetlen a liberális demokráciákkal.

A szervezet kiáll annak a levélnek az aláírói mellett, amelyet - mint írják - prominens magyarok intéztek az Európai Bizottság és az Európa Tanács vezető illetékeseihez. Nyílt levelükben az egykori demokratikus ellenzék meghatározó alakjai - Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Rajk László és Tamás Gáspár Miklós - hívták fel a figyelmet az egyházi törvényre, lépéseket sürgetve a magyarországi vallásszabadság védelmében.

A FH a saját alkotmányában foglalt elvekre emlékezteti Magyarországot: ezek értelmében mindenki szabadon gyakorolhatja az általa választott vallást. A Freedom House közleményében az áll: a 358 magyarországi vallásfelekezet - 14 kivételével - elveszíti automatikus bejegyzését, januártól pedig a költségvetési támogatását. Hosszas regisztrációs folyamaton kell átmenniük, ha mégis be akarják jegyeztetni magukat.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2011. augusztus 12. 14:12
A levélírók nagy hányada sült ateista. Az egész cirkusz a pénzért megy, meg azért, mert Iványi szakállnak hatalmas presztízsveszteség, hogy a Hitgyülivel együtt kezdett, saját szememmel láttam, hallottam Németh Sándor mellett ülni és dícsérni a Hitgyülit egy interjú folytán. És most Némethnek van pecsétje , neki meg nincs. A másik nagy hazugság, ki akadályoz, kit a szabad vallásgyakorlásban? Minden nap imádkozhatsz a macskádhoz is speciel,ha benne hiszel.....
már foglalt
2011. augusztus 12. 13:57
hát de muszáj valahogy fizetni azt a sok jót a keresztény egyházaknak, amit belefektettek a fidesz kampányába
korona
2011. augusztus 12. 11:56
Kik ezek a Freedom House, név szerint -, hogy tudjuk, ha kell. Mi forrásország vagyunk, nem az Egyesült Államok, ahova innen ,a forrásországokból mentek oda az "őslakók". A magyarok törvényei csak a magyarokra tartozik. Mikor avatkoztunk mi bele abba, hogy a szabadkőművesek hogyan csinálták az Egyesült Államokat és milyen törvényeket írtak, alkalmaztak? Mind ennek dacára, a világon továbbra is csak egyetlen ország nevezheti magát államnak, és ez pedig az USA. Tetszik ez valakiknek vagy sem, ez bizony így van. Ott másképpen értelmezik a liberális demokráciát. Sajnos, itt még csak a demokratúránál tartunk.
Julio Salazar
2011. augusztus 12. 08:44
Ez a tetűegylet inkább azzal foglalkozzon, hogy mekkora a demokrácia Gázában !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!