A felkelők bevonultak Tripoliba

2011. augusztus 22. 08:20

A líbiai felkelők megszerezték a főváros csaknem teljes területét, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak. Az elnöki palotát még nem sikerült ellenőrzésük alá vonniuk, a diktátor pedig nem tudni, hol van.

2011. augusztus 22. 08:20

Vasárnap éjszaka kormányellenes tüntetők vonták ellenőrzésük alá Tripoli csaknem teljes területét, miután a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak.

A tüntetők az Al-Dzsazíra szerint a város 95 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. Éjszaka városszerte ünneplés hangjai hallatszottak, melynek keretében a város központi terének eredeti nevét is visszaállították. A Zöld-tér neve a Kadhafi-rezsim előtt Mártírok tere volt.

Az elnöki palota egyelőre nincs a lázadók kezében, Kadhafi pedig TV-beszédben szólította fel népét a város védelmére. A lázadók szerint félő, hogy a vezetőhöz hű alakulatoknak még vannak gócpontjai, ezért hajnalra védekező pozíciót vettek fel. A lázadók őrizetbe vették Kadhafi fiait is: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták, Mohammed el-Kadhafi pedig megadta magát, így házi őrizetbe helyezték.

Barack Obama amerikai elnök szerint Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan már nincs visszatérés. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár azonnali és békés hatalmi átmenetre szólított fel, melynek érdekében a szövetség kész együttműködni a lázadókkal.

Frissítés

Az Al-Dzsazíra közölte: Moamer Kadhafi a tunéziai Dzserba szigetén tartózkodik Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő. Mahmúdi egy szállodában lakik, melybe állítólag több száz líbiai próbál bejutni. A kormányfő őrizetbe vételéről nincs információ.

Kadhafi az Al-Arabíja tévécsatorna szerint a Tripoli keleti részében lévő Tajura-Cardiac kórházban van, egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint ugyanakkor egy földalatti bunkerban rejtőzködik. Tripoliban hétfőn több helyszínen is összecsaptak a a kormányerők és a lázadók csoportjai. A déli városrészben nehézfegyverekből leadott lövések is hallhatóak voltak.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anticonstitutionelle
2011. augusztus 22. 14:36
Kéne egy moderátor, aki ilyenkor véget vet az offtopicolásnak.
medve
2011. augusztus 22. 13:20
Jó. Bírom azokat, akik azért bloggolnak, hogy kifejtsék, milyen hülye a többi, de azért nem érvelnek.
andrasvirag
2011. augusztus 22. 12:38
Jézusom!
Himalája
2011. augusztus 22. 10:43
"Vasárnap éjszaka kormányellenes tüntetők vonták ellenőrzésük alá Tripoli csaknem teljes területét, miután a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak." Tripoli feladta. Öt hónapja tartó NATO légicsapások és gazdasági blokád után. Ennyit volt hajlandó nélkülözni Tripolis lakossága és ennyit voltak hajlandóak harcolni a katonák. Gratula nekik, hogy eddig tartották magukat. És gratula a lázadóknak is, hogy a NATO légierejével megtisztított utakon balesetmentesen Tripoliba tudták vezetni autóikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!