Haladékot kapott Amerika

2011. július 28. 08:27

Pluszbevételhez jutott az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma, így elemzők szerint a kincstári tartalékok a vártnál később, augusztus 10. és 18. között fogyhatnak ki.

2011. július 28. 08:27

A vártnál nagyobb szövetségi bevételeknek köszönhetően az amerikai pénzügyminisztérium plusz 14 milliárd dollárhoz jutott, így a technikai csőd lehetséges időpontja kitolódott. A központi bank szerepét betöltő Federal Reserve újabb kötvénykibocsátással és hitelmanőverekkel is meghosszabbíthatja az adósságplafon emeléséről folytatott vitához rendelkezésre álló időt. Elemzők szerint a kincstár augusztus 10. és 18. között fogyhat ki a tartalékaiból. A Fox Business úgy értesült, az Obama-kormány kemény retorikája ellenére az elmúlt napokban arról biztosította a vezető bankokat, hogy mindenképpen elkerülik a fizetésképtelenné válást.

John Boehner, a republikánus többségű képviselőház elnöke szerdáról csütörtökre tette át a szavazást az adósságplafon-emelés feltételéül szabott deficitcsökkentő törvénytervezetről. A kongresszus költségvetési hivatala ugyanis jelezte, hogy a tíz év alatt 1200 milliárd dolláros kiadáscsökkentést előirányzó javaslat valójában csak 850 milliárdos megszorítást tartalmaz.

Boehner kétlépcsős megoldással számol: egy átmeneti plafonemeléssel a jövő évig biztosítanák a kormány hitelképességét, amikor egy újabb, jelentősebb alkut kellene kötni az államadósság és a hiány ügyében. A demokrata többségű szenátus és a Fehér Ház ezt elutasítja, szerintük az adósságplafont annyival kell megemelni, hogy a kérdésre ne kelljen visszatérni a 2012 novemberi választásokig.

Ugyanakkor szerdán átdolgozásra vissza kellett vonni a szenátus demokrata párti elnöke, Harry Reid által elkészíttetett törvénytervezetet is, szintén a kongresszusi költségvetési hivatal által megállapított számszaki hibák miatt.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. július 28. 12:24
Erről nekem a régi jó magyar film a "Dollárpapa" jut eszembe. Itt a filmbéli Dollárpapa maga "Uncle Sam", azaz az USA.
kaktusz
2011. július 28. 10:25
Ilyen sok ido kell mire a penzgyarak legyartanak 14 milliardot?
HSL
2011. július 28. 09:46
Pluszbevétel a haldokló nyugaton? Lehetetlen...
Back2theUK
2011. július 28. 08:53
Népszava: "megnövekedett szövetségi bevételek" = megszorítások Barach Jujdenagyonmegváltó Obama módra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!