Kormánypárti győzelem a török választáson

2011. június 13. 19:15

A Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja nyerte a választást Törökországban. A párt a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg.

2011. június 13. 19:15
A szavazatok 90 százalékának összegzése után a parlamenti helyek valamivel több mint 50 százalékát szerezte meg a Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Törökországban. A 81 százalékos részvétel mellett az AKP 326 képviselői helyet szerzett.
 
A második legerősebb párt a jobbközép Köztársasági Néppárt (CHP) lesz, amely a voksok 26 százalékát szerezte meg, így 135 képviselője lesz a törvényhozásban. A nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) - a 10 százalékos parlamenti küszöböt átlépve - 13 százalékra számíthat.
 
Az AKP győzelmével harmadik ciklusát kezdheti meg. Sikerét egyértelműen az egyre növekvő számú középosztálybeli szavazóinak köszönheti. A jobboldali párt 2002-es hatalomra jutása óta az egy főre jutó nemzeti össztermék háromszorosára növekedett.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aetius
2011. június 14. 07:59
Szép volt! "A jobboldali párt 2002-es hatalomra jutása óta az egy főre jutó nemzeti össztermék háromszorosára növekedett" Nem hiába, volt az első intézkedése anno Erdogannak, hogy az IMF-et kipaterolta a fenébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!