Azonnal lecsaphatnak Líbiára

2011. március 18. 10:15

Francois Baroin francia kormányszóvivő bejelentette: a Líbia elleni csapásmérések gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek. Hozzáfűzte, Franciaország is részt vesz a műveletben. Közben pénteken délután a líbiai külügyminiszter bejelentette: azonnal tűzszünetet hirdetnek.

2011. március 18. 10:15

„A Líbia elleni csapásmérések néhány órán belül megkezdődnek” - jelentette be Francois Baroin. A francia kormányszóvivő arra nem tért ki, hogy pontosan mikor, hogyan, milyen célpontok ellen és milyen formában kezdődik meg a támadás. „A katonai intervenció célja nem Líbia megszállása, hanem a líbiai nép védelme, és az, hogy lehetővé tegyék nekik, hogy utolsó leheletükig harcoljanak szabadságukért és a Kadhafi-rezsim megdöntéséért” - mondta el az RTL rádiónak.

Baroin jelentős lépésnek nevezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtök éjszaka hozott határozatát, amely légtérzárlatot rendelt el Líbiában, és lényegében felhatalmazást adott a nemzetközi katonai intervencióra a Kadhafi-rezsim ellen: „A franciák kezdeményezői voltak a katonai beavatkozásnak, így természetes, hogy részt vesznek benne” - mutatott rá. Szaif al-Iszlam Kadhafi az ABC-nek eközben azt hangoztatta, hogy Líbia azután sem fél, hogy az ENSZ-ben megszavazták a légi csapásokat. „Nem a líbiai népnek fognak segíteni, ha Líbia bombázásába fognak, hogy líbiaiakat öljenek meg. Le fogják rombolni országunkat, és ennek senki sem örül” – mondta Kadhafi fia.

A Moammer Kadhafihoz hű erők csütörtök este óta támadják a Tripolitól 200 kilométerrel keletre lévő Miszráta városát. Egy felkelő szerint több tucatnyi tüzérségi lövedék csapódott be a városban, és jelenleg is heves a támadás. Az áldozatok számával kapcsolatban semmit nem tudott mondani. A kormányerők azt állították, hogy bevették Miszrátát, a felkelők viszont tagadták ezt.

Frissítés: Azonnali tűzszünetet hirdetett a líbiai kormány pénteken délután. Músza Kusza külügyminiszter közölte: mindent megtesznek az ENSZ BT által elrendelt légtérzár betartásáért. A politikus a lépést a polgári lakosság védelmével indokolta. Hozzátette, a kormány meg fogja védeni a Líbiában élő külföldieket és a külföldi személyek líbiai területen lévő tulajdonát is.
 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter252
2011. március 18. 20:53
"Most már az al-Dzsazíra is azt jelentette, hogy a Kadhafihoz hű erők gyors ütemben vonulnak Bengázi felé."-jelentette az Index Hát bravo Obama, bravo töketlen, tehetetlen franciák, britek, Nato Szégyen.....
Ken Adams
2011. március 18. 20:03
Azert Milosevics esetet nem lehet osszehasonlitani Khadafieval.Akkor europa sziveben dult egy hosszu es veres haboru,amit ugyan Milosevcs generalt de a masik oldalon is kovettek el szornyusegeket.Itt a helyzet teljesen mas,mivel tisztan lathato a jo es a rossz,ami a delszlav haborukban nem volt mindig egyertelmu.Masreszt ha jol emlekszem Milosevics ott diszelgett a daytoni bekeszerzodes egyik alairo felekent 95-ben,ami leglizalta egy idore az addigi buntetteit.Az mar mas kerdes,hogy csak akkor tartoztattak le mikor elveszitette a valasztasokat 2000-ben. Azert mondom,hogy Khadafinak vege,mert az egesz vilag,koztuk az arab liga is igy velekedik,masreszt peldat kell statualni a forrongo arab vilag elnyomo urainak. Tenyleg nem az akerdes,hogy marad-e Khadafi,henem,hogy ki jon utanna mert a foldkozi-tenger stabilitasat tekintve ez csoppet sem mellekes.
Ken Adams
2011. március 18. 17:41
Europanak erdeke,hogy stabil,kiszamithato kormanya legyen Libianak,hiszen tobb unios orszag is innen szerzi az olajat.Azt persze senki ne gondolja,hogy legicsapasokkal terdere lehet kenyszeriteni egy ilyen tobb evtizedes diktaturat.Szarazfoldi alalkulatok nehany honapon belul stabilizalhatjak a rendet Libiaban,am szerintem felo,hogy Khadafi nelkul is polgarhaborus helyzetbe sodrodik az orszag.En azt sem tartom lehetetlennek,hogy az orszag kette szakad rovid idon belul,de ez mar egy masik tema anyaga lesz azt hiszem.
elfelejtette
2011. március 18. 15:34
"Azonnali tűzszünetet hirdetett a líbiai kormány pénteken délután." Ez meglepő. Elég volt belengetni az intervenciót, máris hátrál a hatalom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!