Svájci bankszámlaadatokat kapott a WikiLeaks

2011. január 17. 18:11

Bizalmas számlaadatokat adott át a WikiLeaksnek hétfőn Londonban egy volt svájci banki alkalmazott.

2011. január 17. 18:11

A svájci Bank Julius Baer pénzintézet volt munkatársa bizalmas számlaadatokat adott át CD-n a WikiLeaks alapítójának hétfőn Londonban. A számlatulajdonosok között állítólag német, amerikai és ázsiai vagyonos üzletemberek és politikusok is találhatóak.

Az egykori bankalkalmazott Rudolf Elmer és Julian Assange közös sajtótájékoztatójukon elmondták, az adatok feldolgozása eltart néhány hétig, csak azt követően hozzák nyilvánosságra. Assange hozzátette, ugyanúgy fogják ezeket az információkat is, mint többit: teljes körű lesz a feltárás.

Rudolf Elmernek egyébként két nap múlva kell megjelennie egy zürichi regionális bíróságon a svájci banktitok megsértése miatt, amiért korábban őrizetbe vették 30 napra. Az egykori bankár már előzőleg is juttatott el bizalmas dokumentumokat a Wikileaksnek és most elmondta, hogy célja az offshore bankrendszer leleplezése. Elmer évekkel korábban ingyen felkínálta a CD-t az akkori német pénzügyminiszternek, de Peer Steinbrück válaszra sem méltatta.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2011. január 17. 20:13
Nem szeretem a svájciakat, akik az anonimitást garantálva mocskos pénzeket tárolnak. Még kevésbé szeretem a svájciakat, akik a banktitok és a számlámban való bizalmat eljátsszák, holmi stróman miatt, akinek áldatlan tevékenységének köszönhetően még keményebb ellenőrzését várhatjuk az internetnek. Mondhatnám: menjen el a jó büdös francba! (Az anyákat sajnos tisztelem.) Ismét feltenném a költői kérdést: Vajon a CIA és a FBI összes saját hackere egyszerre ment el GYES-re, vagy sorkatonaként Irakban dekkol, hogy egy ilyen szimpla kis ügyet képtelenek megoldani? Esetleg nem akarják? WTC II. a net ellenes intézkedések casus bellije?
Locassen
2011. január 17. 20:12
van egy olyan érzésem, hogy Mr. Assange úgy fog járni, mint Mr. Ratchett a Gyilkosság az Orient Expresszen c. kitűnő krimi szereplője. azokat kímélve, akik még nem olvasták, most nem spoilerezném a párhuzamot.
kalandféreg
2011. január 17. 19:25
Őszinte tisztelet mindkettőjüknek. Remélem egyre többen fogják követni Rudolf Elmer példáját és megkezdődik ennek a gusztustalan, igazságtalan világrendnek a felszámolása. Nagy érdeklődéssel olvasnám a svájci és limaszoli banktitkok magyar vonatkozásait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!